Онова, което се вижда върху гигантския екран в амфитеатралната зала, е отблъскващо, но 86-имата хирурзи, дошли от всички краища на планетата, се стараят да не пропуснат нищо от операцията на дебелото черво - Институтът за изследвания срещу рак на стомашно-чревния тракт в Страсбург, Източна Франция, всяка година обучава хиляди лекари, предаде Франс прес.

Дори най-добрите хирурзи има какво да научат. За целта институтът, който е единствен по рода си, всяка година обучава хиляди хирурзи да ползват най-усъвършенствена апаратура в рамките на няколкодневни тренировъчни сесии. Институтът може би е непознат за широката публика, но се ползва с голяма репутация сред професионалистите в сектора. "Всеки хирург по света е чувал за този институт", увери португалецът Диого Мариньо, дошъл тук за двудневно обучение по мини инвазивна хирургия, предаде БТА.

Върху гигантския екран в амфитеатралната зала за една сутрин се редуват последователно 4 хирургични интервенции, извършени от някои от най-добрите хирурзи в света, които същевременно обясняват методите си. Изображението върху екрана е с изключително качество.

"Студентите" - утвърдени хирурзи на средна възраст 40 години, наблюдават внимателно, вземат си бележки и могат да зададат въпроси в реално време на колегата си, който оперира в хирургичното отделение, намиращо се няколко етажа по-високо в същата сграда. Заелият с хирургичната интервенция лекар чува реакциите в амфитеатралната зала и може да отговори на въпроси, докато оперира.