Грешната и прекомерна употреба на антибиотици ускорява процеса на резистентност към тях. Това каза пред журналисти Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България и призова правителството в близко време да приеме национален план за действие спрямо антибиотичната резистентност, както и да осигури финансирането му, съобщи БТА.

Антибиотичната резистентност е причина за 33 хиляди смъртни случая ежегодно в ЕС, каза още Сила и подчерта, че ако не се вземат мерки, към 2050 г. тя ще е по-честа причина за смърт от онкологичните заболявания.

План е разработен през 2016 г. , но трява да бъде приет и съгласуван с други министерства, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра за заразни и паразитни болести.

Страната ни е под средното за ЕС ниво по смъртност от инфекции, причинени от резистентни бактерии, каза доц. Иван Иванов - ръководител на референтната лаборатория по антибиотици, цитирайки данни от европейско проучване. От всички 33 000 смъртни случая в ЕС много голям процент са заради болнични инфекции, а 39% от тези инфекции са били с резистентни бактерии, допълни той. По думите му най-тежкият проблем в България е използването на антибиотици от трето поколение в болниците.

Антибиотичната резистентност се появява, когато различни микроорганизми се променят след излагането им на антимикробни средства. Тя възниква естествено чрез генетични промени. Антибиотиците се използват повече от необходимото, в грешна доза както при хора, така и при животни, често без професионален надзор, каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България. По думите му резистентни микроби се срещат при хора, при животни, в храната, в околната среда и могат да се разпространяват между хора и животни.

Богдан Кирилов, директор на агенцията по лекарствата, посочи, че миналата година имало над 300 проверки на аптеки и са издадени 42 акта заради продажба на лекарства без представена рецепта. За тази година до октомври са издадени 50 акта. По думите му няма ръст на нарушенията, по-скоро има ръст на проверките. Санкцията за такава продажба е 1000 лв., допълни Кирилов.

От днес започва Световната седмица на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците.