Средствата, които здравното министерство заделя от бюджета си за лечението на деца и възрастни в чужбина, ще се прехвърлят чрез трансфер към здравната каса, когато Фондът за деца и Комисията за лечение в чужбина минат под нейната шапка. Те не могат да бъдат използвани за други цели. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в парламента в отговор на въпрос от депутата на БСП Михаил Христов за бъдещето на фонда.

Ананиев увери, че няма да има промяна в правата на пациентите и в оказваната към тях помощ. По думите му досега не е имало никакви оплаквания за неправомерно изразходване на 80-те млн. лв., които НЗОК управлява по това перо, или че някой не е получил нужната медицинска и организационна грижа.

Основно притеснение сред пациентите е премахването на обществения съвет към фонда.

„Очаква се оптимизиране не процедурите за одобряване на лечение като се намали срокът на изчакване и постигане на по-добра финансова дисциплина от страна НЗОК чрез по-прецизна оценка на потребностите. Ще се осигури пълна прозрачност. НЗОК взима решение на основа на ясни и обективни медицински критерии на основа на европейските стандарти за лечение на чужди граждани", заяви министърът.

По думите му целта на преструктурирането била да се уеднаквят процедурите и финансирането независимо от възрастта на пациентите чрез осигуряване на една контактна точка в лицето на НЗОК, която да администрира и финансира.

Ако предложените промени в Закона за бюджета на касата за 2019 г. бъдат проети, ще са нужни 3 месеца за издаване на всички подзаконови нормативни актове, които ще уреждат новите дейности. Въпреки че се прави такова предложение обаче, все още организацията на работата в НЗОК след преминаване на фонда към нея подлежала на обсъждане, обясни Ананиев.

Докато това стане ясно и промените влязат в сила, процедурите по одобряване на лечение и заплащане ще се извършват по досегашния ред.

През декември ще дойдат първите две линейки прототип, купени по големия проект за обновяване на спешната помощ у нас на стойност 163 млн. лв., каза още Ананиев. До края на 2019 г. се очаква да бъдат налични всичките 280 линейки по проекта. Те ще бъдат разпределени във филиалите на спешна помощ в цялата страна.

Ще се обновят и центровете в отдалечените и труднодостъпни райони като Крумовград, увери още министърът.