България за първи път е домакин на конгрес на Европейското дружество по анестезиология, едно от най-старите и многобройни медицински дружества на Стария континент с около 10 000 активни членове, а с асоциираните - 29 000. Това съобщи за "24 часа" проф. Николай Петров от Военномедицинската академия, председател на Българското дружество на анестезиолозите. 

Събитието се провежда традиционно след годишния конгрес по европейските анестезиолози, който е бил в Копенхаген, Дания. То е второто по значимост за европейското дружество и е известно като Малкия конгрес, а София е победила за домакин в остра конкуренция с други европейски столици.

Форумът на 9 и 10 ноумври се фокусира върху определени теми, сред които са практиките и поведението на екипите в трансфузията, поддържането на хемодинамиката, хемостазата и срещу тромбози в периоперативните реанимационни грижи, обясни д-р Валентин Власаков от болницата "Св. Анна" във Варна. Събитието включва 21 сесии, които ще се излъчват и онлайн с регистрация.

Към момента за конгреса са регистрирани около 300 души от цяла Европа, Израел, Катар. Вече пристигна 25-членната делегация на Китай, в която най-малката представена болница е с 1000 легла.

На откриването в петък от 9,30 ч в НДК ще говорят председателят на Европейското дружество на анестезиолозите д-р Стефан де Херт от Белгия, председателят на научния подкомитет д-р Кристиян Фенгер-Ериксен от Дания и българският им домакин проф. Петров.