Почти всяко трето дете страда от атопичен дерматит, а очакванията са, че през 2050 год. всяко второ дете, родено в развита държава, ще бъде с предразположение към атопия. Това каза в националния пресклуб на БТА д-р Жана Казанджиева от Българското дерматологично дружество. По думите й 30 на сто от активното население страда от кожни проблеми. През последните години най-силните алергени са никел, кобалт, хром, парфюми, консерванти, минерални масла, текстилни бои, растения и др., допълни дерматологът, подчертавайки, че кожните заболявания могат да се лекуват.

Близо 70-80 на сто от децата с атопичен дерматит "израстват" болестта, но при една пета от тях се появяват дихателни проблеми, както и повишен риск от развитие на алергии, каза доц. Развигор Дърленски, член на дружеството. Последни данни сочат, че ако веднага след раждането на фамилно обременено бебе започне третиране с емолиенти, рискът от атопичен дерматит намалява с 50 на сто, допълни той.

Модерният домашно направен от брашно, лепило и боракс пластилин - слайм, също може да предизвика алергични реакции, предупредиха дерматолозите.

От 12 до 14 ноември ще се проведе десетата кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, в която ще се включат София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна. Специалистите ще преглеждат безплатно, а желаещите трябва предварително да се запишат.Димитрина Иванова
11/06/2018 21:52:11

Здравейте имам проблеми с дете на 8г,ако може да ни включите в програмата?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*