Резистентните на лекарства бактерии убиха повече от 33 000 души в ЕС през 2015 г. Това показват нови изследвания, публикувани тази седмица, с което се предупреждава, че супербактериите "заплашват модерното здравеопазване".

В проучване, публикувано в списание "The Lancet Infectious Diseases", екип от лекари в целия ЕС разгледа данни за повече от дузина комбинации от резистентни на антибиотици бактерии в целия континент и разработи модел за инфекция и смъртност на пет вида бактерии, пише БТА.

Те установили, че повече от 670 000 души са се разболели през 2015 г. от тези пет щама и в резултат на това са починали 33 110 души. По-голямата част от смъртните случаи се смята, че са настъпили при кърмачета на възраст под 12 месеца и при хората над 65-годишна възраст.

Най-голяма е тежестта на смъртността в Италия и Гърция, като само Италия отчита повече от една трета от всички смъртни случаи, причинени от супербактерии в ЕС през изследваната година. Тъй като консумацията на антибиотици се увеличава в световен мащаб, лекарите често са алармират за многобройни резистентни бактериални щамове.

Екип от учени в Австралия предупреди през септември за разпространението на бактерии, имунизирани срещу всички известни лекарства. Превъзходният, стафилококов епидермидис може да причини тежки инфекции и смърт.

От над 670 000 инфекции със супербактерии в Европа през 2015 г., близо две трети са настъпили в болнични заведения.