Най-евтиното лекарство ще се изписва само на пациенти, които за първи път ще ползват определена терапия, за която медикаментите се изписват по протокол. Това каза пред журналисти подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, предаде БТА.

Пенкова участва в конференция, посветена на иновациите и добрите практики в здравеопазването. По думите й това ще бъдат протоколите, издавани за някои ревматологични заболявания, за биологична терапия, за болест на Крон, за псориазис и др. Пенкова уточни, че след 2-3-месечно проследяване на ефективността от лечението, ако се налага, терапията ще може да бъде променяна. Няма да има санкции за лекарите, ако не се изпише най-евтиния продукт, допълни още Пенкова.

Дали е възможно заради тази процедура да се стигне до изтегляне на лекарства от пазара по думите на Пенкова няма да се стигне до такъв ефект. Разликата в цените на лекарствата не е в пъти, а в няколко процента, допълни тя.

Няма да има промяна при изписването на лекарства за лечение на онкологични заболявания, подчерта Пенкова.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*