Идеалното време да се спре с пушенето е не по-късно от 40-45 годишна възраст, казват специалисти от Американската кардиологична асоциация, цитирани от сайта Лента. Защото сърдечно-съдовата система влиза в нормата едва 15 години след отказването.

"Научно доказахме, че 5 години след отказа от цигарите, здравословното състояние значително се подобрява, казва д-р Мередит Дънкан от университета Вандербилт в Нашвил. Рискът от инфаркт, инсулт и проблеми със сърцето спада с 38%. От друга страна, нашето изследване показва, че негативни последици от никотина има минимум 15 години".

Дънкан и нейните колеги са автори на първото дългосрочно изследване за това как отказът от цигарите влияе на здравето на бившите пушачи. В него участват почти 9000 души, които са били наблюдавани от 27-годишна възраст. Никой от тях не е страдал от сърдечносъдови болести, туберкулоза и други проблеми с белите дробове. Всички са били в добра физическа форма.

За 16 години наблюдения се установило, че около 70% от инфарктите и инсултите са били получени от бивши или настоящи пушачи, консумирали по пакет цигари на ден в продължение на 20 години. Колкото по-дълго са пушили, толкова повече проблеми имали с белите дробове и сърцето. Здравето на отказалите се влизало в норма едва след 15 години. Така че колкото по-рано пушачите се откажат от цигарите, толкова по-бързо ще отшумят негативните ефекти от никотина, казват учените.