Учени от университета на Ерланген-Нюрнберг в Германия установиха, че комбинацията от цинк и хидрохиноните, съдържащи се в шоколада, чая, виното и кафето, предотвратява окислителния стрес и забавя стареенето, предаде БТА.

Цинкът активира съдържащите се в полифенолите на 4-те продукта хидрохинонови групи. В резултат започва обезвреждането на суперокиса - кислороден йон с несдвоени електрони. Това е свободен радикал, който предизвиква оксидативен стрес в клетките, увреждащ ДНК, белтъците и липидите в тях.

Цинкът и полифенолите образуват органично съединение с метал. То функционира като ензима суперокис дисмутаза, предизвикващ дисмутация на суперокиса до кислород и водороден пероксид.

Има теория, че именно натрупващите се от въздействието на свободните радикали клетъчни увреждания водят до стареене на организма.

Но освен суперокиса роля в този процес играят и други радикали, сред които пероксиди и пероксинитрити.