Два важни въпроса още са неизяснени - ако терапията не действа, колко бързо може да се замени, и ще останат ли на пазара по-скъпите медикаменти

От догодина лекарите да предписват най-евтиното лекарство за болести като шизофрения, артрит, псориазис, епилепсия и др., които се поемат 100% от здравната каса. Това е една от промените, заложени в проекта за бюджет на казата за догодина. Тя се отнася само за лекарствата, които се получават с протокол от касата, обясни в петък шефът ѝ д-р Дечо Дечев.

Това означава, че ако сега има 5 лекарства за епилепсия например с една и съща основна съставка и те всички са безплатни, от догодина безплатно за пациента ще бъде само най-евтиното.

Това не трябва да притеснява болните, успокоиха д-р Дечев и зам.-министър Жени Начева, която е шеф на надзора на касата. Защото именно основната активна съставка е важна за тях.

Най-евтиното лекарство невинаги е най-некачественото. Това е мнението и на много други специалисти, сред които д-р Димитър Петров, бившия подуправител на касата. Освен това, ако даденото най-евтино лекарство не действа на конкретен пациент, той няма да остане без лечение, обясни д-р Дечев.

“Ако едно лекарство не повлиява или има странични ефекти, на този пациент, когато дойде за преподписване на протокола - съответно след 3 или 6 месеца, и лекарят му е предписал по-скъпо лекарство, то ще му се осигурява и касата пак ще го плати напълно”, обясни Дачев пред “24 часа”.

Неясни обаче остават 2 въпроса. Първо, ако се окаже, че по-евтиното лекарство не действа или дава странични ефекти, трябва ли да се изчакват 3 или 6 месеца, както е по норматив, за да се преподпише протоколът и да се мине през комисия, която да разреши другия по-скъп медикамент.

Второ, ще има ли механизми за мотивиране на търговците да продават лекарствата, които НЗОК ще спре да плаща. Сега касата поема 100% медикамента, който лекарят предписва, и така гарантирано се продават количества от него. С промените от догодина ще се предписва само най-евтиното лекарство. Това може да доведе до спад в цените на другите за тази болест, но крие риск търговците да се оттеглят от българския пазар. Ако чрез някакъв механизъм не се гарантира останалите 4 от 5 медикамента да останат в аптеките, не е ясно как касата ще ги осигури при нужда.