Лекарите длъжни да изпишат

по-евтиното лекарство

Общественият съвет на фонда за лечение на деца ще бъде закрит от догодина, когато той заедно с Комисията за лечение в чужбина ще се обединят и ще минат към здравната каса. Експертите на НЗОК ще решават дали даден пациент да се лекува в чужбина.

Това стана ясно от думите на шефа на касата д-р Дечо Дечев. Той и зам. здравният министър Жени Начева обясниха промените в системата и бюджет 2019 за здраве.

Според двамата обществен съвет не е необходим, тъй като в надзора на касата има представител на пациентите. От 274 формуляра за лечение на деца в чужбина през 2017 г. 46% били подадени, без предварително да се знае колко ще струва лечението. А това е нарушение, обясни д-р Дечев. И тази година имало такива формуляри. Тоеа беше категорично отречено от члена на обществения съвет Пенка Георгиева. Съветът просто няма как да взема такива решения - извън правилника е, обясни тя.

Всички функции на фонда ще бъдат запазени, а дейностите му ще продължат да се финансират от НЗОК. Сега разходите за транспорт, престой, преводач, медицински изделия и лекарства извън позитивния списък се плащат от МЗ. Ще има трансфер от министерството към касата, така че те да продължат да се покриват, обясниха Дечев и Начева. Ще останат и всички кадри на фонда, а промените целят по-ефективно разходване на парите.

От 2019 г. се предвижда и нов начин за финансиране на лекарства.

И за новите лекарства, кандидатстващи за включване в позитивния списък, и за тези, които вече са в него, производителите трябва да доказват, че цената и ефективността нарастват равностойно. Ако цената е с 50% по-висока, то и действието на медикамента трябва да е с 50% по-добро, за да се съгласи касата да го плаща по-скъпо, обясни д-р Дечев.

При лекарства за домашно лечение на артрит, епилепсия, псориазис и др., които се вземат с протоколи и се покриват 100% от НЗОК, лекарите ще имат право да предписват само по-евтиното. Но ако се окаже, че то не действа на пациента, ще му се предпише по-скъпо, и то пак ще се покрие изцяло, увери шефът на касата.

МЗ и лекарският съюз ще изработят нови медицински стандарти. Когато са готови всички наведнъж, ще се даде срок на болниците да приведат дейността си спрямо тях. След това ще се направи прелицензиране на всички лечебни заведения, а те няма да плащат такса, заяви Начева.