Научната основа на диетата поставя швейцарец, който се лекувал от жълтеница с ябълки

Суровоядството се практикува от древността, но научната му основа през XIX век поставя швейцарският лекар Максимилиан Оскар Бирхер-Бенер. Лекувайки се от жълтеница, той известно време яде главно ябълки и разбира ползата от храненето със сурови плодове и зеленчуци. През 1897 г. медикът отваря санаториум “Жизнена сила” (Vital Force) в Цюрих, където лекува хора чрез хранене главно със сурови храни.

Методът е развит през 1930 г. от Ан Вигмор, която препоръчва диетата със сурови храни за детоксикация на организма. Гуруто на разделното хранене д-р Хърбърт Шелтън също е сред ранните му привърженици. През 80-те години на XX век суровоядството започва да се прилага като превенция срещу различни видове рак.

Какво представлява

Привържениците на този начин на хранене и живот изтъкват, че суровата храна изобилства с естествени ензими и хранителни вещества, които помагат за поддържане на оптимално здраве и за отслабване. Повечето продукти не се готвят, пекат и обработват в микровълнова печка и на пара. Те не трябва да са генно модифицирани и третирани с пестициди и хербициди. Храните включват пресни плодове, зеленчуци, билки, ядки, семена в естествено състояние, а също риба и месо.

Според последователите на диетата топлинната обработка унищожава витамините в продуктите и лишава растенията от веществата, които укрепват имунната система.

Има много вариации на суровоядството и всеки може да следва своя хранителна програма. Принципът е 75-80% от това, което ядете, да е от растителен произход и да не се затопля над 45 градуса.

Малко хора се придържат към 100 процента растително суровоядство. Практикуват го само веганите. Повечето ядат и сурови животински продукти – непастьоризирано мляко, сирене от такова мляко, сурови яйца, риба, водорасли и морски дарове, говеждо, конско, еленско месо.

Доминират пресните плодове, зеленчуци, кълнове, ядки като кашу, слънчоглед, натурално бадемово масло. Някои продукти се предлагат в супермаркета и това е отбелязано на етикета. Други трябва да си приготвите сами.

Препоръчват се някои сурови зърнени и изсушени бобови храни – леща, нахут, грах, зелен фасул, боб адзуки, боб тип мунг. Те могат да се ядат смлени или да се накиснат, докато покълнат. Разрешени са студено пресован зехтин екстра върджин, натурално кокосово олио и масло, прясно изстискани зеленчукови сокове, плодови чайове.

Не се консумира нищо пастьоризирано, преработени храни, рафинирани захар и брашно, сол и кофеин. Кажете сбогом на пастата, печивата, чипса, кракерите и т.н. Консервираните готови сокове са “извън закона”, пийте само прясно изстискани у дома.

Трябва да се научите как да приготвяте менюто си. Суровоядците са на “ти” с блендера, сокоизстисквачката, чопъра, умеят да отглеждат кълнове, да дехидратират. Дехидраторът например изсушава храната с вентилатор на ниски градуси. Нарязани на филийки сладки картофи се сушат в него 5 часа, за да се превърнат във вкусен чипс.

За да си направите шоколадови сладки, трябва да смелите сурово кашу и овесени ядки в блендера и да получите от тях тесто, като ги смесите с кокосово олио, рожкови, какао, кленов сироп и ванилия. После ги слагате във фризера за 30 минути.

Действие и точки

Суровоядството е повече начин на живот и философия, отколкото класическа диета. Сред предимствата му, твърдят последователите, освен смъкване на килограми са прилив на енергия, добро храносмилане, укрепване на имунната система и умствената активност, хубава кожа, намален риск от сърдечносъдови болести и рак.

Но този принцип на хранене крие и рискове, затова е толкова назад в класацията. Някои сурови продукти може да се окажат отровни. Възможно е преминаването към суровоядство да предизвика в началото главоболие, повръщане, глад, депресия. Диетата застрашава с недостиг на витамин В12 и протеини, които се набавят главно чрез месото. Някои дори започват да страдат от заболяване, наречено орторексия - мания за здравословно хранене, която води до недохранване, психическо разстройство и даже смърт.

32-о в общата класация заедно с палео диетата, суровоядството е 6-о в областите “най-добра диета за отслабване”; 10-о е в сектора “бързо сваляне на килограми”; 12-о е в “най-добра растителна диета”; 20-о е в “най-добра срещу диабет”; 23-о е сред диетите “най-добри за сърцето”; 37-о е в “най-добро здравословно хранене”; 40-о е в “лесна за изпълнение”.

Колко струва

Toва е скъп начин на хранене. Органичните, екологично чисти храни са сред най-скъпите в магазина и няма да ги откриете във всеки супермаркет. Трябва да инвестирате и в модерна техника за изстискване, смилане, настъргване, накълцване, нарязване на тънко, дехидратиране.

Лесно ли се спазва

Както личи от класацията, суровоядството е последно в рейтинга за лесно спазване сред всичките 40 диети. За него няма готови рецепти - всеки сам решава какви сурови храни да яде и как да си ги приготви. Трябва да се научи да планира менюто и да борави с уредите за него, да прецени какво и колко да затопля. Изисква се и внимателна подготовка на храната, което губи време. Да придобиеш тези умения, е предизвикателство.

Отслабва ли се

Въпреки че отслабването не е основната цел на диетата със сурови храни, то е неминуемо. Тя е бедна на мазнини и белтъчини. Повечето от тези, които я следват, консумират само половината от калориите, които биха поели при сготвена храна. Тест показа, че за 7 месеца хората в експериментална група са отслабнали средно с 5 кг.  Винъс Уилямс

Винъс Уилямс

КОЙ Я СЛЕДВА

Певците Мадона и Стинг, актрисите Алиша Силвърстоун и Деми Мур, тенисистката Винъс Уилямс са сред знаменитостите, които не само са минали на растителна храна, но я ядат и сурова.

Скарлет Йохансон също използва този метод, за да свали килограми за ролята си в “Отмъстителите”.