Тъжно е, че още щом излезеш от тинейджърска възраст и косата ти започва да изтънява. Така от нея остава все повече и повече на гребена. Като ученички много жени са имали коса по половин метър. Носели са я на плитка и при сплитането не се късал и един косъм.

Какво да правят те, за да забавят косопада и да имат хубава коса колкото се може по-дълго.

Заради дефицита на минерали в тялото косъмът става тънък и по-крехък. Най-зле му се отразява недостигът на желязо. Затова трябва да се ядат храни, богати на витамини, и особено спанак и телешки дроб.

Омега-3 мастните киселини са много важни за косата. Набавят се от скумрията, но и от сардина, сьомга и орехови ядки.

Ако имате бели петънца по ноктите и са станали чупливи, със сигурност и косата ви е в лошо състояние. Каквито и да са причините за това, яжте повече яйца и леща. Яйцата съдържат биотин от групата на витамините В, който укрепва косъма. А лещата е богата на фолиева киселина, която стимулира образуването на червени кръвни клетки. Те са важни, защото доставят кислород до кожата на скалпа, където са вкопани космите.

Хроничният недостиг на белтъчини също се отразява зле на тялото и най-напред води до косопад. Да извиняват вегетарианците, но риба, пилешко, телешко и шарени свински пържоли са най-доброто за косата.

Всички оранжеви на цвят плодове и зеленчуци - моркови, тиква, манго и пр., съдържат бета каротин и са много полезни за косъма, пък и за зрението. Освен тях трябва да се ядат и горски гъби, тъй като съдържат мед. А именно недостигът на мед е причината за преждевременното посивяване на косите от всички видове - руси, черни, кестеняви, прави, къдрави и пр.

И накрая една рецепта за блестяща и здрава коса с кисело мляко:

- Първо увийте врата си с кърпа, за да не цапане дрехата си;

- Мажете косата си с кисело мляко лъжица по лъжица, докато свърши бурканчето;

- С гребен нарешете млякото по цялата коса, така че да намаже всеки косъм;

- Увийте главата си с друга кърпа и стойте така поне 20 минути (най-много час);

- Измийте косата си и я оставете да изсъхне, без да ползвате сешоар.

- Едва тогава се заемете с прическата си.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*