Две трети от хората под 50 г. са носители на силно заразния херпесен вирус, обяви Световната здравна организация. Тя е направила първата оценка за разпространението на вируса в целия свят, предаде Ройтерс.

Над 3,7 млрд. души страдат от херпес симплекс тип 1 (HSV-1) и са го прихванали още в детството. Те често имат пришки по устните. Отделно още 417 милиона на възраст от 17 до 49 г. носят другата разновидност на вируса HSV-2 и имат херпеси по гениталиите.

HSV-1 засяга устните, но напоследък все повече причинява и генитални инфекции, особено в развитите страни. В тях заради добрата хигиена все по-малко деца се заразяват с HSV-1. Но като пораснат, те се заразяват при орална любов.

HSV-2 повишава риска да се прихване и вирусът на СПИН. HSV-1 пък води до тежки усложнения като енцефалит, но не се знае дали и той има връзка със СПИН.

"Трябва да ускорим процеса на създаване на ваксина срещу херпесния вирус, и то срещу двете му разновидности", обяви служител на СЗО.

Фармацевтични фирми като "ГлаксоСмитКлайн" са се ангажирали да проверят дали ваксината да бъде терапевтична или предпазна. "Глаксо" вече създаде серум срещу HSV-1, но го изостави, тъй като той се оказа безпомощен срещу HSV-2.

Компанията "Джиносия байосайънс" обаче вече е в първа и втора фаза на изследванията. Тя спря разработката на ваксина срещу пневмония, тъй като серумът й срещу генитален херпес е по-обещаващ.