Ето 4 лесни за следване стратегии във всекидневното поведение, които чувствително удължават живота:

500 калории по-малко. Установено е, че намаляването на дневния прием на калории от храната с 1/4 и междинните гладувания значително удължават живота. За жените например се препоръчва прием от 2000 калории на ден. Ако те бъдат намалени на 1500, животът на жената ще се удължи с години. Смята се обаче, че тази стратегия е трудна за изпълнение. Ето защо медици препоръчват периодите на нормален калориен прием да се редуват с периоди на глад.

Избягвайте захарта, но и не залитайте по белтъчините. От всички храни захарта най-бързо кара клетките да стареят. Белтъчините обаче също са коварни. Те придават усещане за ситост и от него тялото се "успокоява". Казва си, че е в безопасност, на сигурно място и няма нужда да се бори, за да живее по-дълго. В резултат тялото забавя процеса на производство на нови клетки. Най-добрата храна от гледна точка на стареенето са наситените нискоглюкозни въглехидрати, каквито има в пълнозърнестите храни.

15 минути раздвижване. Хората, които спортуват, страдат по-малко от диабет и сърдечни болести. Наскоро бе установено и че те са по-устойчиви и на алцхаймер - типична болест на третата възраст. Не е нужно да сте маратонци. Но ако сте водили уседнал живот, 15 минути аеробни упражнения на ден ви стигат.

Научете нещо ново. За мозъка е добре на стари години човек да овладява нови умения. Той обича новите неща. Ако например се запалите по фотографията или научите чужд език, подсилвате центровете във фронталния лоб, които контролират услужливата памет.