Медици от Детската болница в Окланд, САЩ, заключиха, че оптималното ниво на витамини, минерали и други съединения намалява риска удължава живота и гарантира добро здраве в напреднала възраст, съобщава сайтът MedicalXpress.

По думите им хората в развитите държави, както и 70% от американците, изпитват недостиг на едно или няколко витални вещества. Макар дефицитът на витамини да не е толкова голям, че да предизвика скорбут или рахит, според учените той има дълготрайни последици. Витамин D, омега-3 ненаситените мастни киселини и магнезият влизат в състава на ензими, които ремонтират ДНК,  грижат се за кръвоносните съдове и предотвратяват оксидативния стрес, предава БТА.

При недостиг на витамини и минерали организмът изразходва колкото има от тях само за най-важните функции и за репродуктивното здраве. При хора с хроничен дефицит на витамин К и селен има и по-малко ензими, грижещи се за артериите. В резултат се повишава рискът от смърт заради болно сърце.

Учените смятат, че вещества, чиято роля за жизнените функции не е толкова очевидна, са нужни за голяма продължителност на живота. Сред тях са таурин, ерготионеин, пиролохинолинхинон, както и каротиноидите лутеин, зеаксантин, ликопен, алфа- и бета-каротин, бета-криптоксантин и астаксантин. Добавянето им в храната предотвратява хроничниболести и ранно стареене.