Учени от университета в Толедо, Охайо, установиха, че биодобавки, съдърщащи бета-хидроксибутират, са ефикасни срещу високо кръвно налягане, което става причина за тежки сърдечносъдови заболявания, съобщава сайтът MedicalXpress.

Производството на бета-хидроксибутират в организма зависи от определени външни фактори. Било констатирано, че приемът на голямо количество сол понижава нивото му в организма. Синтезът на бета-хидроксибутират става по-активен при ограничено поглъщане на калории и извършване на физически упражнения, които понижават кръвното налягане.

Учените предположили, че бета-хидроксибутират намалява кръвното налягане. За да проверят тази хипотеза, извършили експерименти с плъхове. Гризачите приели 1,3-бутадиол, който в черния дроб се превръща в бета-хидроксибутират. Резултатите показали, че се намаляват кръвното налягане и свързаните с хипертензия бъбречни възпаления.

Сега учените са си поставили за цел да потвърдят, че у хората с високо кръвно налягане има дефицит на бета-хидроксибутират. Специалистите ще се опитат също да определят какво количество бета-хидроксибутират е нужно за понижаване на кръвното налягане.