Черният дроб е филтриращ орган. Всяка минута той пречиства по 1450 мл кръв! Освен че регулира количеството кръв в тялото, той секретира жлъчка в червата и така управлява изхвърлянето на хранителните отпадъци и усвояването на мазнините.

Най-странната способност на черния дроб е, че той единствен в тялото може да се регенерира, стига да не е силно увреден. Щом се разболее обаче, той губи тази способност.

Дробът боледува било по наследство, било след увреждане от вируси или употреба на алкохол. Затлъстяването също го разболява. Първата фаза на увреждане е омазняването на дроба заради системно пиене или прекаляване със сладко. И в двата случая е налице инсулинова резистентност. Тоест, тялото синтезира инсулин, но той не работи както трябва. В кръвта се натрупва захар, която черният дроб превръща в мазнини. Това повишава нивата на холестерола и на триглицеридите в кръвта. Когато е омазнен, дробът все още може да оздравее.

Втората фаза на увреждането му обаче е цирозата  и тя вече е необратима. Тази болест завършва със смърт.

Признаците на чернодробна болест са:

- пожълтяване на кожата и очите (жълтеница);

- коремна болка и подуване;

- подути крака и глезени;

- сърбяща кожа;

- потъмняла урина;

- обезцветяване на изпражненията;

- кръв в изпражненията;

- хронична умора;

- гадене и повръщане;

- загуба на апетит;

- синини по кожата при леки удари.

Омазняването на черния дроб (стеатоза) е обратимо състояние, ако се вземат мерки:

- Ограничаване на белтъчините, така че приемът им да се балансира с въглехидратите;

- Ограничаване на приема на сол;

- Прием на витамини.

10-те храни, които лекуват черния дроб, са:

1. Банани

Съдържат олигозахариди, които намаляват мазнините в черния дроб. Нишестето в недозрелите банани намалява нивото на кръвната захар.

2. Джинджифил

Коренът лекува жълтеница. В комбинация с чесън и витамин Е предпазва черния дроб от т.нар. увреждане с въглероден тетрахлорид. Оксидира мастните клетки в него.

3. Червени сладки картофи

Богати са на витамини А, В5 и В6, на ниацин, тиамин и рибофлавин. Лекуват алкохолно увреждане на дроба във високи дневни дози от 375 мг на кг телесно тегло.

4. Куркума

Братовчедката на джинджифила е прочута с лечебните си свойства. Премахва възпаленията като блокира т.нар. ядрен фактор капа-бета, както и всички видове интоксикации на черния дроб.

5. Магарешки бодил

Билката лекува черния дроб чрез флавоноидите силибин, силидианин и силикристин. Те пречат на токсините да се свързват с чернодробните клетки и намаляват омазняването. Предпазват и от радиация и свръхприем на желязо.

6. Глухарче

Коренът на билката е мощен диуретик и предпазва от т.нар. метоболитен синдром, който винаги съпътства чернодробните болести.

7. Масло от черен кимион

Предпазва черния дроб от оксидативен стрес и от хепатитна исхемия (когато чернодробната тъкан се уврежда от бедна на кислород кръв).

8. Пресни зеленчуци

Неразтворимите фибри в тях попиват жлъчката, която съдържа чернодробни токсини, и заедно с нея те се изхвърлят от червата извън тялото. Най-полезни са кръстоцветните зеленчуци (зеле, карфиол и др.), лук и чесън, както и цитрусовите плодове.

9. Витамин Е

Дневна дажба за възрастни от 800 единици витамин Е лекува омазнен черен дроб.

10. Телешки дроб

Най-полезен от животинските карантии за човешкия черен дроб е телешкият дроб. Добре е да се яде 1-2 пъти седмично, но не по-често, тъй като е с високо съдържание на желязо.