До края на месеца може да се очаква начална циркулация на грип, но през предстоящия грипен сезон не се очаква нещо необичайно.

Това съобщи пред БТА проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му към момента циркулация на грипни вируси има в Скандинвските държави и Великобритания.

Едва близо 3 на сто от българите се имунизират срещу грип, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той припомни, че заболяването е най-опасно за деца, възрастни с хронични заболявания, бременни. Болестта се разпространява бързо - по въздушно-капков път или чрез докосване на замърсени повърхности.

Очаква се от следващата година ваксината срещу грип за хората над 65-годишна възраст да бъде плащана от НЗОК, каза още д-р Кунчев. Според него 10-15 на сто от хората в тази възрастова група ще пожелаят да се имунизират.

Между 2.9 и 19.9 на сто достига ваксиналното покритие в различните държави сред здравните работници, каза Скендер Сила, ръководител на българския офис на Световната здравна организация. По думите му ежегодно от грип в света умират 500 хиляди души.

На българския пазар има две противогрипни ваксини.