Бойко Борисов го обеща на семейството на Адриан, който почина, докато чака бял дроб

Близките на починал, който преди смъртта си е заявил желание да стане донор на органи, да не могат да отменят волята му. Такава спешна промяна в закона за донорството обеща премиерът Бойко Борисов в сряда на среща със семейството на Адриан Петков.

29-годишният мъж почина в събота, след като в продължение на 8 месеца чака трансплантация на бял дроб. След смъртта му от здравното министерство обявиха, че България е извън организацията Евротрансплант заради недостатъчно донори на органи.

Промяната в закона ще бъде подготвена от експертите на здравното министерство, а в парламента ще бъде внесена от шефката на здравната комисия Даниела Дариткова. Това обявиха тя и здравният министър Кирил Ананиев, които също участваха в срещата с близките на Адриан.

За да стане България член на Евротрансплант, страната ни

трябва да има

по 70 донора на

година,

а сега са под 10, обясни Ананиев. “Ако съберем необходимото донорство, можем да ползваме клиниките в Европа, които са на много високо равнище. Започнали сме работа по този въпрос и по изграждането на капацитет у нас, но той отнема продължително време. Разпоредил съм да направим регистър на всички хора, които имат нужда от белодробни трансплантации, така че те да бъдат наблюдавани през цялото време и да имаме пълна информация за състоянието им по всяко време”, каза той.

“Сега има още

15 чакащи за

бял дроб и 1200

за бъбреци,

а в същото време особено след катастрофи или подобни инциденти може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени. Седнете, отворете темата, още веднъж ви казвам, и вземете най-правилното решение, за да не се стига хора да чакат с месеци за донор с мисълта, че всеки ден ти е предпоследен, ако не се намери такъв”, обърнал се Борисов към здравния министър, става ясно от разпространена стенограма на правителственото заседание.

“Хората трябва да разберат колко е важно да не погребваме шансовете на другите. Съгласни сме да работим за хората, чакащи трансплантации. Но първо трябва да обърнем внимание на българското, а след това и на другите решения.

Трябва да вземаме пример от братчето ми и от хората, които бутат нещата, за да стават. Не трябва нещата да са “болен здрав носи”, каза след срещата Алберт Попов, брат на починалия Адриан.

Здравното министерство ще организира и кампания за насърчаването на донорството, обяви Ананиев. Освен това медицински одит ще направи

пълна проверка

на агенцията за

трансплантации за периода 2016-2018 г., за да се намери виновникът за смъртта на Адриан.