Само 2 други подобни случая

в света за последните години

Рядка операция извършиха лекари в най-голямата АГ болница у нас - “Майчин дом”. Те отстраниха 55-килограмов злокачествен тумор от левия яйчник на 65-годишна жена. Тя е в стабилно състояние и вече е изписана.

Следоперативният период, който продължил седмица, също бил тежък за екипа и пациентката. Огромният размер на тумора предизвикал промяна в наляганията в организма и било нужно да се приложат реаниматорни действия. Те върнали жената към живота.

Това е едва трети случай в света на толкова голям тумор в яйчник за последните 2 години. Жената тежала без него около 40 кг. Не изпитвала болки, но близките я довели на преглед заради силно подут корем, който затруднявал придвижването й. Промени тя забелязала още през 2010 г., но в последните години коремът ѝ нараснал значително. Прегледът установил гигантска туморна формация, прираснала към предната коремна стена. Именно това спасило жената от разсейки, обясни д-р Алън Начев. Той оглавил екипа, направил почти 4-часовата операция. В него участвали и д-р Весела Карамишева, д-р Светослав Йоров и д-р Николай Гешев. Екипът извел от тялото над 48 л течност и отстранил изцяло тумора. Д-р Алън Начев

Д-р Алън Начев

“Пациентката вече е добре, изписана е, но има продължаващо лечение”, каза д-р Начев. И напомни, че ракът на яйчниците е един от най-смъртоносните. Всяка година у нас го диагностицират на около 800 жени. Затова трябва да се ходи на гинекологични и онкогинекологични прегледи поне веднъж годишно. “От всички видове рак този на яйчниците е сред често срещаните. Благодарение на добрата диагностика в последните години е почти невъзможно да попаднеш на случай с такъв растеж”, каза директорът на болницата проф. Иван Костов, който поздрави екипа за свършената работа.