Носител на тазгодишната антинаграда за псевдонаука "Ръждивият бръснач" е опозорилият се английски лекар Андрю Уейкфийлд. Неговото фалшиво изследване за тройната ваксина и аутизма отприщи днешната вълна от отказани ваксинации по целия свят.

Антинаградата се присъжда от сп. "Скептик". Тя е за статия на Уейкфийлд от 1998 г., обявена за "най-голямата измама в медицината в последните 100 години".

Като се основава на изследване само на 12 деца, Уейкфийлд пише в престижното сп. "Лансет", че е открил връзка между аутизма и тройната ваксина срещу морбили, заушка и рубеола. Статията му има ефекта на медицински бомбен взрив в целия свят. След нея на пресконференция той отива и по-далеч, като настоява да се прекратят имунизациите с тройната ваксина и на децата да се поставят три отделни инжекции. Широката и безкритична медийна разгласа на твърденията на Уейкфийлд води до бърз спад на процента ваксинирани деца в Англия, а и по света.

Скоро върху статията на Уейкфийлд в архива на "Лансет" е ударен червен печат "ОТТЕГЛЕНА". Но минават още няколко години, преди тя да потъне съвсем, а и щетите от нея вече са нанесени. Междувременно става ясно, че тезата на Уейкфийлд не се подкрепя от научни доказателства. През 2004 г. журналистът Брайън Диър разкрива във в. "Таймс", че главният мотив на Уейкфийлд да напише статията е бил финансовата изгода. През 2009 г. Диър разкрива и че Уейкфийлд е измислял, променял и избирателно премълчавал данни от изследването на 12-те пациенти.

През 2010 г. "Лансет" изтрива статията, а Британският лекарски съвет заличава Уейкфийлд от регистъра на лекарите. Това означава, че той вече не е доктор и му се забранява да има лекарска практика.

Уейкфийлд обаче и до ден днешен отрича да е извършил нещо нередно. Той неуморно режисира документални филми и издава книги, в които защитава свота вече дискредитирана теза.

Въпросът е защо "Ръждивият бръснач" му се присъжда чак сега - през 2018 г.

Защото съпротивата срещу ваксините се надигна много и вече има зловещи измерения. В развитите страни се отчита бум на болести, които лесно се избягват чрез имунизация. Само преди седмица САЩ обявиха, че броят на децата под 2-годишна възраст в Америка, които нямат поставена нито една животоспасяваща ваксина, е скочил 4 пъти от 2001 г. насам. Това кара сп. "Скептик" да заключи, че "наследството на Уейкфийлд е дълготрайно".