Трима от списъка на чакащите за присаждане на бял дроб са починали за две седмици, каза новият директор на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов.

Другата седмица здравното министерство се надява да сключи договор с клиники в Германия и от Турция да обучат български лекари да правят операциите в болниците "Света Екатерина" и "Лозенец", съобщи bTV.

Д-р Христов разказа за родителите на един от починалите – Адриан Петков.

Адриан страдал от рядкото заболяване муковисцидоза, заради което спешно се нуждаел от нов бял дроб. Бил в списъка на чакащите близо година. В края на май той се включи в протест пред здравното министерство, заради откази на европейски клиники да приемат българи за белодробна трансплантация.

Адриан не дочакал присаждането и издъхнал на 13 октомври. Министерството твърди, че е направило всичко възможно да го спаси и в сряда той е трябвало да замине за Италия.

Близките на Адриан казват, че ще сезират съда в Страсбург и се обърнали лично към премиера. В памет на момчето близките му планират да създадат фондация, която да се бори за останалите чакащи за бял дроб.