Футболната легенда Джони Велинов играл мач година след трансплантация на черен дроб

"Не носете вашите органи в рая, Бог знае, че те ни трябват тук, на земята", цитира д-р Сибила Маринова 18-годишният Мартин, който живее със сърцето на 6-годишния Диян от Велико Търново. Координаторът по донорство и достоен българин на "24 часа" говори на разтърсваща среща за донорството, с която търновската болница отбеляза Световната седмица на донорството. Тя припомни случая от 2009 г., когато 6-годишното момче падна от стените на Царевец и изпадна в мозъчна смърт в следствие на тежка черепно-мозъчна травма.

"Беше докарано при нас и за 24 ч. изпадна в мозъчна смърт. Казах го на близките. Допълних, че когато имаме пациенти с мозъчна смърт, те биха могли да станат донори. Не поисках директно от тях да дарят органите на своето дете. Тези хора си тръгнаха. След два часа сами се върнаха на вратата на реанимацията и пожелаха тяхното дете да стане донор. В същия момент в листата на чакащите сърдечна трансплантация бе 9-годишният Мартин, той получи сърцето на Диян", разказа д-р Маринова.

На събитието в търновската болница бе и футболната легенда Джони Велинов, който живее втори живот след трансплантация на черен дроб. "Такива хора като него са живият пример колко е ценно да дариш органите на своя починал близък, за да може други хора да живеят", представи го лекарката.

"Ние българите сме малко особени хора и всеки мисли, че на него няма да се случи. Аз бях един от тях, но се случи. Надух се изведнъж, отидох на лекар и ми казаха, че имам цироза. Лекувах се две години, не помагаше и се наложи трансплантация. Знам, че моят донор е от Варна. Само един път имах възможност да говоря със съпругата му и изпитвам страхотно уважение. Няма как, но бих дал целия свят само и само да се отблагодаря на тази жена", разказа Велинов. Той отброява 11.5 години от втория си живот. Още на първата година след трансплантацията дори играл 40 минути във футболен мач.

"През 2016 г. ние с д-р Ваня Лъчезарова, също координатор по донорство, започнахме информационна кампания, защото осъзнахме, че хората не са информирани. Започнахме първо сред търновските ученици, като целта ни беше, поднасяйки им такава непозната и страшна за тях тема, да ги провокираме да коментират и в семействата. Целта е не да убеждаваме хората да стават донори, а да вземат за себе си своето информирано решение", каза тя. Допълни, че законът в България е направен така, че всеки може да заяви единствено отказ. "Ако някой желае да стане донор, не може да заяви тази своя воля. Но може да обсъди темата в семейството със своите близки. Повярвайте ми, след толкова много срещи с близки на донори, тогава решението е много по-лесно", каза д-р Маринова.Тя посочи, че правят опити да инициират промяна в закона, така че освен отказ, да може да се заявява и съгласие. Не е помислено и за случаи, в които хората нямат близки.

За 2017 г. в областната болница има реализирани 10 донорски ситуации. Тя е щ1 сред донорските бази. 10 са случаите на мозъчна смърт т.г., но само три са били подходящи да бъдат донори. Реализирана е една донорска ситуация през август.Близките на донора пристигнали от чужбина. "Без никакво колебание се съгласиха и когато им се обадих, за да им кажа как е минала трансплантацията, ми казаха:"Благодарим ви. Вие ни оправихте деня, въпреки че днес е погребението." Толкова се зарадваха, че са направили добро", разказа д-р Маринова.

На срещата във Велико Търново бе и майка, загубила сина си при катастрофа с мотор преди 2 г.. Тя си спомни, как в отчаянието си попитали дали не може да дарят органите му. Оказало се невъзможно."В тоя момент от живота ти, когато всичко за теб е свършило, просто много малко му трябва на човек. Детето ми щеше да даде много, много доброта на други хора, но просто нямаше как", разказа през сълзи Красимира Йорданова.

Д-р Маринова прегръща Красимира Йорданова, майка на загинал в катастрофа с мотор великотърновец, съпричастна на каузата за донорството
Д-р Маринова прегръща Красимира Йорданова, майка на загинал в катастрофа с мотор великотърновец, съпричастна на каузата за донорството
Младежи от МБЧК в Горна Оряховица, които са част от кампанията на търновските медици за популяризиране на донорството
Младежи от МБЧК в Горна Оряховица, които са част от кампанията на търновските медици за популяризиране на донорството
Футболната легенда Джони Велинов раздава автографи преди срещата в Търновската болница
Футболната легенда Джони Велинов раздава автографи преди срещата в Търновската болница