Система, разработена в сътрудничество между китайската компания „Тенсънт Медиктъл" и британската „Медопад", ще наблюдава от разстояние пациентите с Паркинсон чрез смартфони. Тя ще включва и изкуствен интелект, който ще тества силата и движенията им, освен това ще трансформира видео от смартфоните в графики, които оценяват състоянието на болните. Разработчиците се надяват новото мобилно приложение да намали времето, необходимо за диагностициране на Паркинсон от 30 на 3 минути, предава bulgarian.cri.cn.

Д-р Уей Фан, ръководител на лабораторията за изкуствен интелект на „Тенсънт Медикъл" каза, че компанията предоставя технологии и възможности за видео анализа на двигателната функция при болестта на Паркинсон, които ще бъдат използвани в медицинското приложение на Медопад. То ще улесни достъпа на лекарите до техните пациенти, без да се налага те да бъдат извеждани от домовете им. Освен това ще помогне за коригирането на дозите на новите лекарства, наблюдението и модифицирането на грижите за пациентите.

Дан Вахдат, главен изпълнителен директор и основател на Медопад каза, че сътрудничеството им с Тенсънт е резултат от споделена визия за промяна на бъдещото здравеопазване. „С комбинирането на медицинския опит на Медопад и технологичните възможности на Тенсънт се надяваме да предоставим необходимата технология, която ще помогне на медиците да предотвратят усложненията при пациентите с Паркинсон", каза Вахдат.