Британските учени твърдят, че овесената каша понижава кръвното налягане и липидите в кръвта, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Всъщност консумирането на каши има много повече ползи за здравето. Китайците са ги открили преди хиляди години и това ястие се е превърнало в неделима част от тяхната кухня, предава bulgarian.cri.cn.

Кашите са обичани и присъстват често на трапезата в азиатските страни, например Индонезия, Малайзия, Филипините, Индия и т.н. Те са лесни за приготвяне и усвояване от организма, могат да бъдат солени или сладки, а рецептите да се променят според сезона, наличните продукти, вкусовите предпочитания и нуждите на организма. В тях на практика може да се добави всичко – зърнени и бобови култури, месо, плодове, зеленчуци. Единственото неудобство може би при някои от тях е, че приготвянето им изисква доста време.

Кашите присъстват на китайската трапеза повече от 2000 години и за тях се споменава в едни от най-ранните открити източници. Традиционната китайска медицина ги препоръчва като лечебно и профилактично средство срещу много болести. Известният китайски лекар от древността Джан Джундзин (???) в своя труд „За предизвиканите от студ болести" пише, че оризът е едно от често използваните лекарства. Той карал пациентите си да ядат каша след като изпиели предписаната от него билкова рецепта. Според него това стимулирало изпотяването, а то от своя страна усилвало действието на лечебната отвара. Кашите според него укрепват организма и зареждат със сили. Но репутацията им като лечебно средство води началото си от лекаря Чун Юи (205г. пр.Хр. – 150 г.пр.Хр.), който излекувал владетеля на царство Ци (314 - 338) с тяхна помощ.

Почит към кашите

Кашата е задължителна на един от големите будистки празници – деня на Бодхи, който в Китай наричат Лаба. Твърди се, че на този ден Шакямуни – бащата на модерния будизъм, достигнал просветление, докато медитирал под дървото Бодхи. Легендите разказват, че тогава той се хранел единствено с каши, което му давало сили да продължи.

Празникът Лаба е голямо събитие в Китай от средата на 6-и век и се превръща във важна церемония през династия Цин (1644 г. – 1912г.) по време на император Канси. Тогава в храма Юнхъгун в Пекин се провеждала сепциална церемония в една от основните му зали, чийто акцент бил приготвянето на огромен котел с каша.

Котелът представлявал огромен метален съд, който тежал 4 тона, бил с ширина 2 метра и дълбочина 1,5 метра.

Осем дни преди празника дворцовите служители доставяли дърва за огъня и продукти за кашата. Това били масло, агнешко, зърно, ядки и сушени плодове. Продуктите били достатъчни, за да се напълнят шест такива големи казана. Първият се поднасял в памет на Буда, втория бил за императора и двореца, третия за приближените му и великия Лама, четвъртия служителите в двореца и провинциите, петия за монасите в храма и шестия се раздавал като милостиня.

Според историческите записки за всеки казан били необходими 60,5 кг просо, 50 кг различни зърна, 50 кг сушени плодове и 5 тона дърва за горене. Огънят за приготвянето на кашата се запалвал ден по-рано. Тя се варяла в продължение на 24 часа, а процесът се наблюдавал непрекъснато от служители, назначени от императорския двор. След като била готова, на фона на ярката светлина, ароматните клечки, музиката и песнопенията на монасите, първият казан каша бил поднасян пред храма пред статуята на Буда. Членовете на императорското семейство получавали следващата порция. Накрая кашата била доставяне в двореца и другите места с най-бързите ездачи. В обикновените домакинства, семействата също приготвяли подобна каша за деня на Бодхи.

Ползи за здравето

Според традиционна китайска медицина ползите за здравето от консумацията на каши са безброй. Те се усвоява лесно от организма, стимулират апетита, зареждат със сили, предпазват от запек, настинки, сухота в гърлото, заздравяват стомашно-чревния тракт, забавят стареенето, подсилват бъбреците.

- Кашите затоплят храносмилателната система, особено далака и стомаха. Според традиционната китайска медицина стомахът и далакът са най-важните органи в човешкото тяло. Ако те не функционират добре, хранителните вещества не могат да се усвоят от организма. Китайският лекар Чун Юи (205 - 150) учел, че кашата зарежда с енергия, необходима за оптималното функциониране на нашите органи.

- Кашите са най-добрата закуска, защото подобряват циркулацията на енергията. След като станем от леглото сутрин, тялото се нуждае от време, за да се събуди. Изяждането на купичка топла каша помага на енергията в тялото да започне да циркулира по-ефективно.

- Кашите помагат за изчистването на тялото от токсините, като стимулират изпотяването. Те затоплят тялото и помагат на кръвообращението. Едно добро изпотяване след изяждането на кашата се счита за здравословен детоксикиращ ритуал, особено за тези, които са на крачка от простудата.

- Подобряват съня. Су Шъ, писател от династия Сун (960 - 1279), разказва в своите калиграфски ръкописи как кашата му помагала да спи по-добре.

- Подсилва ефекта на билковите лекарства. Лекарят Джан Джундзин казвал, че малко каша след билковото лекарство може да засили ефекта му.

- Кашите съдържа много малко калории и са идеално средство за поддържане на здравето и борбата с излишните килограми. Една порция каша съдържа само около 150 калории, но в същото време е богата на хранителни вещества.

Най-добрите съставки се определят от сезона

Едно от невероятните предимства на кашите е, че рецептата може да се променя според желанията и нуждите. Макар че оризът е най-честата им съставка, те могат да се приготвят от почти всяка комбинация от зърнени и бобови култури и други продукти. За да се поддържа хармонията между природата и човешкия организъм, традиционната китайска медицина препоръчва да се избират съставки, които отговарят на сезона и се отглеждат на мястото, където живеем.

1. Оризът

Оризът е основната храна за китайците. Той е богат на аминокиселини, а протеините в него се усвояват лесно от организма. Белият ориз съдържа витамин В, подсилва енергията Ци, укрепва стомаха и далака, хармонизира работата на органите, подобрява кръвообращението, зрението и слуха, утолява жаждата, помага при диария, изчиства белите дробове.

2. Просото

Помага при нарушено храносмилане и гадене, пази стомаха, подсилва Ин енергията и кръвта, препоръчва се след раждане на жените за по-бързо възстановяване на силите. Освен богатите хранителни вещества, то е най-богатата триптофан зърнена храна. (Триптофанът е вещество, което регулира съня.) Според традиционната китайска медицина просото спада към храните със сладък и солен вкус, утолява жаждата, изчиства излишната горещина и влага в тялото, заздравява стомаха, успокоява. Кашата от просо е подходяща вечеря, защото осигурява спокоен сън.

3. Коиксът

Кашата от коикс стимулира уринирането, укрепва далака, отпуска мускулите, помага при ревматизъм, изчиства излишната топлина, влага и гнойта от тялото. Коиксът се усвоява сравнително лесно от организма, препоръчва се на хората, които често се чувстват уморени и нямат сили. Той е богат на протеини, помага при проблеми с кожата като я омекотява.

Внимание:

Въпреки че кашите са полезни за здравето, все пак определени групи хора трябва да са по-внимателни с тях:

- Хората с отслабнал организъм и нарушение в храносмилането, подуване на корема е желателно да избягват кашите от соя, черен боб, боб мунг, защото те се усвояват малко по-трудно от организма и стимулират образуването на газове.

- При диария е препоръчително кашите да се приготвят предимно от лепкав ориз, просо, ямс, семки от лотос, които стимулират работата на чревния тракт. Най-добре е преди да се сготвят да се оставят да киснат поне 8 часа. Така ще се сварят по-добре и ще се усвоят по-лесно от организма.

- При висока кръвна захар и липиди. Диабетиците и пациентите с високи нива на липидите в кръвта е препоръчително да комбинират повече видове зърнени и бобови култури в кашите, например боб адзук, боб мунг, шарен боб, грах, бакла, нохут, за да държат под контрол нивата на захарта. (Изследванията показват, че сам по себе си оризът повишава кръвната захар, затова е по-добре да се смеси с бобови и други зърнени храни.) Фъстъците, сусамът, семената от лотос, корените от лилия също са с ниско съдържание на захари. Тези пациенти трябва да избягват лепкавия и белия ориз, просото, хинапа и стафидите. Препоръчително е да ги заменят с овесени ядки или ечемик. Те са богати на бета глюкан, който държи под контрол кръвната захар и липидите.

Рецепти

Каша от три черни зърна

Продукти: Черен боб 1 лъжица, черен ориз 2 л. и черен сусам 1л., 10 парчета корени от лилия, 3 л. коикс, 2 ореха, 2л. бял ориз, кафява захар. Орехите могат да се заменят с фъстъци.

Начин на приготвяне: Продуктите се накисват във вода за няколко часа. След това се слагат да се варят първо около 10 минути на по-силен огън, след което на по-слаб. След като се сварят, малко преди да се свали кашата, се добавя кафявата захар.

Действие: подсилва бъбреците, зарежда с енергия, забавя побеляването на косата и стареенето.

Годжи бери и черен боб

Продукти: 100 гр. черен боб, 5 гр. сушени плодове годжи бери, 10 хинапа.

Начин на приготвяне: Продуктите се варят до готовност, като по желание може да се добави кафява захар накрая.

Действие: Подобрява кръвообращението, стимулира уринирането, изчиства токсините, подобрява зрението, подсилва бъбреците, черния дроб и кръвта, укрепва имунитета.

Каша от тиква

Продукти: 100 гр тиква, четвърт купичка просо, четвърт купичка лепкав ориз, 3 купички вода

Начин на приготвяне: Нарежете тиквата на парчета. Накиснете предварително за около половин час просото и ориза, прецедете и добавете във вряща вода. След това прибавете и тиквата. Сложете капака на тенджерата, но го оставете притворен. Оставете кашата да ври около 20 минути.

Действие: Тонизира далака и стомаха, подхранва енергията Ци, пречиства организма, подобрява състоянието на косата и ноктите, премахва пърхота, нормализира кръвното налягане, подобрява сърдечния ритъм, ободрява и тонизира.

Каша от хинап и лотосови семена

Продукти: 50 гр лепкав ориз, 10 сушени хинапа, 20 гр лотосови семена

Начин на приготвяне: Накиснете семките от лотос в топла вода, за да омекнат. След това ги изчистете. Измийте ориза и хинапа. Сложете съставките в тенджера и ги залейте с вода. След като заври, намалете огъня и варете до готовност. Добавете сол или захар.

Действие: Тонизира стомаха и далака, подходяща е за профилактика и лечение на анемии.

Каша от банани

Продукти: 3 банана, 100 гр ориз, небетшекер

Начин на приготвяне: Обелете бананите и ги нарежете на парчета. Сложете ориза в заврялата вода. Добавете бананите и небетшекера и варете, докато оризът се свари.

Действие: Подобрява храносмилателната система, подсилва стомаха и далака.

Каша от портокалови кори

Продукти: 10 гр сушени портокалови кори, 50 гр ориз, 400 мл вода

Начин на приготвяне: Оризът се измива и заедно с останалите продукти се оставя да се свари на слаб огън.

Действие: Подобрява работата на стомашно-чревния тракт, пречиства организма от натрупаните токсини, стимулира образуването на стомашни сокове, разширява бронхите, възстановява енергията Ци, понижава липидите, нормализира ниското кръвно налягане. Може да се използва като допълнение при лечението на остър мастит.



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*