Есента навява тъга, защото ни напомня за предстоящата зима. Но тя е и очарователна с пъстрите си цветове и все още топли дни. Въпреки своя ар обаче преходните сезони се свързват и с известна умора, донякъде предизвикана от факта, че тялото ни се готви за предстоящите промени в природата. Това състояние на отпадналост, липсата на внимание и желание за действие са неприятни и гонят доброто настроение.

Ако сутрин ви е трудно да се измъкнете от леглото или се прозявате често през деня, обърнете внимание на съветите на традиционната китайска медицина, които ще ви помогнат да се заредите с енергия.

Защо се чувстваме уморени?

Според традиционна китайска медицина умората възниква поради дисбаланс или недостиг в някой от органите, на кръв или жизнена енергия Ци. Ето няколко от възможните причини:

1. Изчерпана Ци

Ци е нашата жизнена енергия или жизнена сила. Тя се движи в тялото и ние се зареждаме с нея от храната и въздуха. Ако се чувствате уморени и предразположени към настинки, вероятно не ви достига Ци. Сред другите симптоми са липсата на сили, лош апетит, недостиг на въздух и слаб пулс.

2. Недостиг на Ян

Ян енергията се свързва с топлината и светлината, докато Ин енергията, нейна противоположност и допълнение, се асоциира със студа и тъмнината. Нашето тяло се нуждае от баланс между Ин и Ян, за да функционира нормално. Недостигът на Ян е чест проблем през зимата, която обикновено е студена и влажна.

3. Недостиг на кръв

Кръвта подхранва органите и е тясно свързана с Ци, тъй като Ци насочва кръвния поток, а кръвта разнася Ци из тялото. Сред честите сигнали за недостиг на кръв са бледото лице и лошата памет.

Ако искате да се заредите с енергия, трябва да обърнете внимание на сърцето, белите дробове, далака и бъбреците. Тези органи са отговорни за производството и съхраняването на кръвта, както и за отстраняването на излишната влага от тялото. Натрупването на влага ще предизвика застой в потока на кръвта и Ци.

Съвети за храненето

Избягвайте тежките и мазни храни. Те възпрепятстват способността на тялото да обработва течностите. Това води до натрупването на влага, което предизвиква умора и лоша концентрация. Ако се налага да изчистите излишната влага от тялото, добавете повече люти храни в менюто си, например ряпа, чесън, лук.

Билки за повече енергия

Коренът от астрагал (??) подхранва кръвта, подсилва далака и Ци. Обикновено се приема под формата на чай. За да го приготвите, залейте корените с гореща вода, изчакайте да се запарят, добавете малко мед, за да помогнете на храносмилането.

Женшен (??): Тази билка е широко позната със своята способност да укрепва Ци. Различните сортове женшен имат различно въздействие върху организма. Например азиатският женшен (Panax ginseng) има затоплящо действие и е подходящ за тези, които не понасят студа и не им стига въздух. Американският женшен (Panax quinquefolius) има охлаждащо действие и се препоръчва на тези, със симптоми като червена кожа, сухи изпражнения и повишен апетит. Женшенът се предлага на пазара сушен или на прах. Може да се приготви на чай или да се добави към супи и други ястия.

Топлата каша от луковици на лилия и хинап също помагат в борбата с умората като стимулират дълбокия и възстановяващ силите сън.

Още съвети

Консумирайте по-лека храна: Преяждането с тежка храна насочва цялата енергия към храносмилателната система, което предизвиква сънливост. За да сте бодри и енергични, опитайте в менюто ви да присъства по-леки и здравословни ястия.

Практикувайте зареждащи с енергия упражнения: Един от вариантите да се заредите с енергия са упражненията от различни древни системи, например йога, Цигун, Тайдзицюан. Те стимулират потока на кръвта и Ци, възстановяват хармонията в тялото. Техниките за дълбоко дишане също имат подобен ефект и помагат за по-добрата концентрация. Отделяйте всеки ден по 15-30 минути за някое от тези упражнения, за да се чувствате енергични през целия ден.

Осигурете си ползотворен сън: Според традиционната китайска медицина, тялото се освобождава от токсините по време на сън. Ако не си осигурите достатъчно почивка в подходящото време, тези токсини ще се натрупат в тялото и ще предизвикат застой и умора. Лекарите по традиционна китайска медицина съветват да не будувате нощем, а да се опитате да сте в леглото преди 23:00 часа. 30-минутна следобедна дрямка, особено през дългите летни дни, също ще ви помогне да възстановите силите.

Ако въпреки многото часове сън продължавате да се чувствате уморени, вероятно не спите добре, защото не успявате да успокоите ума. За да се справите с този проблем, опитайте някоя медитативна или релаксираща съзнанието и тялото практика преди сън. Цигун упражненията също могат да са от полза.