28°C   София
 

Новите пенсионери намаляват, 50% е спадът при тези под пагон

Българите боледуват най-често през януари, а разходите за болнични на Националния осигурителен институт (НОИ) са стигнали 508,9 млн. лв. за миналата година.

Макар българите често да сливат почивните си дни за Великден, болничните през април са 60 000 по-малко от януари, показват данните от информационния бюлетин на НОИ. Най-малко са излизалите в отпуск по болест през декември.

За 2017 г. са издадени 2 031 997 болнични листове на 863 800 души. По-често боледуват жените между 35 и 44 г. При мъжете с парични обезщетения преобладават 45-54 годишните. Разходите за болнични продължават да се вдигат, показва бюлетинът на НОИ. За 2017 г. разходът на човек е бил 572,97 лв., - с 36 лв. повече спрямо 2016 г.

46 461 души са излезли в пенсия през първите 6 месеца на 2018 г. и вземат средно 357 лв. Те обаче са с 3933 по-малко спрямо същия период на 2017 г. За цялата минала година новите пенсионери са били малко над 53 000.

Основната причина за по-малкия брой нови пенсии е ръстът на изискуемите възраст и осигурителен стаж. За да се пенсионират, мъжете трябва да имат навършени 64 г. и 1 месец при натрупан 38 г. и 6 месеца трудов стаж.

Жените трябва да работят до 61 г. и 2 месеца и да имат 35 г. и 6 месеца трудов стаж.

Двойно по-малко са излезлите в пенсия военни, полицаи и служители на ДАНС. През миналата година спадът при тях е 72%, когато пенсионерите са били 1861. Причината е, че през 2016 г. бяха въведени нови правила за служителите на силовите ведомства.

Сега те трябва да имат не само 27 г. осигурителен стаж, 18 г. от които в системата, но и да са навършили поне 53 г. Бумът на пенсионерите под пагон бе през 2016 г.

Продължава тенденцията все повече хора да предпочитат ранна, но намалена пенсия. 2612 българи са се възползвали от правото си на ранно пенсиониране до 1 година преди да достигнат възрастта.

Условието е да имат необходимия стаж. Пенсията обаче им се намалява с 0,4% за всеки недостигащ месец стаж. Средно не са им достигали 10 месеца и половина.

Средната възраст на пенсионираните през 2017 г. е била 57 г. и 7 месеца.

Според Кодекса на труда, ако човек е работил в последните 10 години преди пенсиониране при един и същ работодател, има право на шест брутни заплати при спиране на работа. Ако служителят е във фирмата по-малко от 10 години, има право на две брутни заплати.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

4 г. след трагедията Емилия Ковачева чака окончателната си присъда под домашен арест. На първа инстанция тя получи 18 г. затвор за опит за убийство Съжалявам за всичко случило се, времето не може да се върне назад, каза подсъдимата “Бесен съм, че смля детето ми от бой. Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си.

“Когато съм безкрайно щастлива, изглеждам така”, написа певицата към кадрите, които публикува със сина си в инстаграм във вторник. На тях Мария Илиева и малкият Александър се радват на слънчевите лъчи до басейна. И певицата - с широка усмивка, и синът ѝ, са сложили слънчеви очила и се радват на почивката си.

Председателят на АПИ официално и четирима най-висши съдии неофициално потвърдиха, че медията е коректна в публикациите “Румен Радев сложи “втора тапа” на разширението от “Младост” до “Цариградско шосе” и за магистрала “Хемус” В необяснимо остро изявление държавният глава съветва как да пишем дописки и кого да критикуваме Румен Радев реши на