Вероятно често спирате поглед на етикетите на хранителните стоки в магазина. Разчитането им обаче изисква известни умения.

В Евросъюза съдържанието на етикетите се контролира от Европейската агенция по безопасност на храните. Задължителната информация според Закона за защита на потребителя е за: производител и вносител (ако стоката е вносна); страната на производство; съществените характеристики на продукта; срока на годност; указанията за употреба; количеството, ако стоката е опакована. Информацията трябва да е на български език за всички стоки на нашия пазар.

Поставянето на рекламни надписи върху етикета не е забранено, но информацията от тях често не е чиста монета.

Срок на годност, дата на производство и условия за съхранение

Първо трябва да се обърне внимание именно на тези данни. Понякога обаче не е ясно дали е указана датата на производство или датата, до която продуктът е най-добър. За да нямате неприятности, купувайте продукти, при които е абсолютно ясно кога са произведени и до коя дата са годни. Често търговците правят намаления за продукти с изтичащ срок – преценете дали за оставащите дни ще можете да консумирате стоката.

Обърнете внимание и на условията за съхранение. Ако не ги спазвате, срокът на годност се съкращава доста. На етикета често има и информация за приложението на продукта (температура на нагряване, приготвяне, рецепта и т.н.).

Целия текст четете тук