Изкуствените подсладители, които се използват в диетичните безалкохолни напитки и храни, са токсични за полезните бактерии в храносмилателната система, установиха израелски и сингапурски учени, цитирани от в. "Мирър" и БТА.

"Това е допълнително доказателство, че изкуствените подсладители имат нежелан ефект върху чревната микробна активност и могат да предизвикат редица здравословни проблеми"- каза проф. Ариел Кушмаро от екипа.

Чревната микробна система играе ключова роля за метаболизма.

Учените от университета "Бен Гурион" и технологичния университет Нанян са работили с шест изкуствени подсладителя - аспартам, сукралоза, захарин, неотам, адвантам и ацесулфам-К. Те се използват в безалкохолните напитки и 10 добавки за спортисти.

Изкуствените подсладители са също и потенциални замърсители на околната среда.

Бактериите в храносмилателната система са важни не само за метаболизма, но и за имунната система и настроението.