Да бъдеш на 40 е чудесно. По-мъдри сме, не реагираме първично, по-изтънчени сме и вече не се притесняваме за малките неща.

Ако имате деца, вече са достатъчно големи, за да може да се забавлявате, а ако все още нямате такива, то от вас ще излезе приказен родител заради житейския опит, който имате. Но с тази възраст идват и някои промени, свързани със здравето и тялото, за които може да не сме готови.

Предлагаме ви някои съвети за хранене, които може да ви помогнат да облекчите и дори да предотвратите някои от промените в здравето, които може да настъпят, докато влизате в 40-те.

1. Дайте на вашия метаболизъм як тласък

Метаболизмът е процес на всяка химическа реакция в организма. Има няколко причини, поради които някои хора имат по-бавен метаболизъм, и за съжаление възрастта е един от основните виновници. Но не се притеснявайте, има определени начини, по които може да забързате метаболизма, а яденето е от ключово значение. Не забравяйте да хапвате често и никога да не пропускате хранене. За да получите още по-добри резултати, добавете още протеини към вашата диета. Това ще ви помогне да поддържате мускулната маса и да не преяждате.

2. Избирайте цели зърна пред рафинираните

Има 2 основни вида зърна: цели и рафинирани. "Цели" означава, че зърното или се намира в оригиналната си форма, или е било смляно без отстраняването на която и да е част от семената. Този вид зърно е чудесен източник на витамин В, калий, магнезий и фибри, което помага за храносмилането и намалява риска от сърдечни проблеми, затлъстяване и диабет.

3. Включете ядки в режима

Ядките всъщност се смятат за плод. Плод, който е с високо съдържание на мазнини, ниско съдържание на въглехидрати и има голям брой хранителни вещества. Ядките са пълни с антиоксиданти, които предпазват клетките, може да понижат нивата на лошия холестерол и да помогнат при диабет тип II. Също така се смятат за много добри за сърцето. Но бъдете внимателни – не трябва да прекалявате с тях.

За останалите начини четете тук