25°C   София
 

На всеки издърпан косъм растат 6 нови

Рискът да оплешивеят плаши хората повече от болестите. Причината е, че повечето болести са лечими или поне могат да бъдат държани под контрол. Докато за оплешивяването лек няма. То не може да бъде забавено. Лекарствата не го спират.

Ами ако все пак има начин? Ако можете да направите нещо срещу оредяването на косата ви, бихте ли го сторили?

Скубете я!

Списание "Сел" публикува статия на екип от университета на Южна Калифорния, според който оплешивяването може да се спре чрез скубене на коса. Но почакайте! Преди да грабнете пинцетите и да почнете да дърпате космите си из корен, трябва да сте наясно как да го правите.

Екипът е оскубал един по един 200 косъма от гърба на мишки. Те реагирали, като по гърбовете им подкарали 1200 нови косъма Ц 600% повече от изскубнатите!

Имунен отговор на "заплахата"

Според учените тялото реагира на скубенето като на нараняване. Когато косъмът се издърпа, фоликулата му издава химически сигнал за тревога. Имунната система реагира и праща имунни клетки на мястото на нараняването. Тези клетки секретират една молекула в отговор на сигнала на фоликулата за отскубнат косъм и тогава друга фоликула в кожата наоколо решава, че е време да порасне нов косъм, обясняват учените.

Така се създава модел, при който скубенето стимулира растежа на нови косми. Първо учените оскубали кръг с диаметър над 6 мм. Нямало никаква реакция на повторен растеж. Но щом намалили кръга на скубене до 3 мм в диаметър, мишките произвели между 450 и 1300 нови косъма. Тази компенсация за отскубнатото - между 225 и 550%, според екипа е смайващо голяма.

Учените обясняват, че фоликулите не само реагират на всяко изскубване, но и комуникират помежду си и вземат групово решение за нивото на нужния имунен отговор. Ако фоликулите са твърде отдалечени една от друга, няма колективен сигнал. Няма имунен отговор и нови косми не растат. Но ако скубенето е на малка площ, фоликулите работят заедно, за да координират по-силен имунен отговор и това стимулира растежа на нови косми.

Как това откритие може да доведе до решаване на проблема с плешивината при хората? Екипът още не е стигнал толкова далече. Според Филип Мъри, съавтор на изследването, "ще е доста лековерно да очакваме механизмът да работи и при плешиви хора, без да сме направили още експерименти". Но при възвращаемост от 500% ще си заслужава човек да изскубва по няколко косъма от темето си.bb
10/02/2018 12:05:23

Ще повярвам на "имунния отговор" ако лично оскубя някой от изследователския екип! Може и от гърба.

Мими
10/03/2018 19:51:04

Големи глупости!От 35 години системно си скубя краката и.............космите вместо да стават повече,оредяват!

опетков
10/05/2018 23:47:22

Космите по кожата на мишките имат съвсем друга функция, за разлика от човешката коса. Затова не може да се очаква същата реакция . Аналогията е неуместна. Прилича ми на вица за българския учен, стигнал до заключението, че хлебарките чуват с краката си, защото като ги отскубнал, те не бягали при почукване.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ник Картър от момчешката банда "Бекстрийт бойс" и съпругата му Лорън очакват дете, 8 месеца след като тя направи спонтанен аборт, съобщи Контактмюзик. Певецът оповести на страницата си в Инстаграм, че той и Лорън Кит, които вече имат тригодишен син Один, очакват още едно бебе, предава БТА. Тридесет и девет годишният Картър е качил снимка в

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Зам.-кметът Стефан Стоянов манифестира с 14-годишната си сестра и с баща им Емил Едно дете чудо от Пловдив е напът да преобърне представите, че математиците са скарани с българския и литературата. 9-годишната Никол Николова вече има 25 медала по двете дисциплини от престижни национални и международни олимпиади и състезания.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров започва участието си на "Ролан Гарос" още в първия ден на турнира от "Големият шлем" в Париж.  Българската звезда в тениса играе със сръбския ветеран Янко Типсаревич (Сър) в откритото на Франция. Двамата бяха съперници и в откритото на Австралия в началото на сезона, когато Димитров победи.

Опашки пред скарите в Пловдив, в училищата - малко хора Как е възможно да не гласуват? Идвам от спортното училище, тук-таме хора.  На какво прилича това? Така футболната легенда Христо Бонев-Зума коментира слабата изборна активност в Пловдив. Той седна в емблематично гръцко кафене в центъра и си поръча фредо еспресо.

Централната избирателна комисия издаде решение, с което ни нарежда незабавно да премахнем от интернет страницата 24 часа.bg публикуваните данни и да преустановим публикуването на данни за резултатите от гласуването в деня на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.