Лекарите все още не са единодушни по въпроса полезна или вредна е умерената консумация на алкохол. Ако не сте от хората, които биха се лишили от едно-две питиета, имайте предвид, че съчетанието на алкохол с някои продукти може да се окаже вредно, тъй като те възпрепятстват на усвояването и преработването му от организма.

Кафе

Много хора имат навика да завършват обилната трапеза, полята с алкохол, с чаша ароматно кафе. Проблемът е, че приемът на алкохол притъпява дейността на нервната система, а кафето я стимулира - което означава, че си причиняваме доста шокова за нервите ситуация. В резултат от смесването на двете напитки намалява усещането за опиянение, но без реално да има неутрализация на алкохола. Допълнителен риск е, че може да изпиете по-голямо количество алкохол и да провокирате неприятни усещания на следващия ден.

Цитруси

Комбинацията между алкохол и портокали, лимони или мандарини изглежда освежаваща, но всъщност ни вреди. Причината е, че в цитрусовите плодове се съдържат много киселини, които и без помощта на алкохола може да предизвикат проблеми със стомаха. А в комбинацията с алкохол, тази негативна тенденция допълнително се засилва.

Целия текст четете тук