От цялото семейство пъпешови, в което влиза и динята, най-бедният роднина сякаш е тиквата. Все я пренебрегват като храна за простолюдието. Но това важи само за онези, които не знаят колко възхитително вкусна е баницата с тиква. Макар да е бая зор, докато се обели, почисти от фиброзната сърцевина и семките, нареже и настърже - струва си.

Именно семките на тиквата обаче са нейната съкровищница. Както е и при други плодове и зеленчуци, семето й е максимално хранително при минимален обем. Може да се яде сурово или печено, да се добавя към други храни и да се мачка на олио.

Ползата от ядене на цели тиквени семки (заедно с люспите) е, че се поемат повече фибри. В обелката фибрите са с 60% повече, отколкото в самата семка. Ако са опечени, люспите приятно хрускат.

Освен че от семките на тиквата може да израснат нови тикви, те носят на човека следните ползи:

1. Предпазват от рак

Тиквеното семе съдържа вещества, регулиращи синтеза на хормоните, и антиоксиданти, които пречат на вредните химикали в обработените храни да въздействат на еднокринната система (жлезите). Така се преотвратява появата на туморни клетки в гърдите, простатата и дебелото черво. Високото съдържание на цинк в тиквените семки ги прави афродизиак. А витамин Е в тях намалява клетъчната оксидация и възпаленията, от които тръгват много болести.

2. Регулират кръвната захар

Нивото на глюкозата в кръвта бързо спада при ядене на тиквени семки. Проверено е от тайвански учени, че суровият екстракт от тиквени семки стимулира производството на инсулин в панкреаса. Освен това помага да се възстановят увредените островчета на Лангерханс в жлезата, които синтезират този хормон. Екстрактът повишава и чувствителността на черния дроб, мускулите и адипозната тъкан към инсулина. Смята се, че това се дължи на полизахариди в семето, каквито впрочем има и в месестото тяло на тиквата.

3. Пазят от остеопороза

За здравето на костите е нужна храна, богата на магнезий, калций, фосфор и витамин Д. Освен тях в тиквеното семе има и желязо, цинк, мед, манган и калий.

4. Облекчават менопаузата

Тъй като е регулатор на хормоните, цинкът в тиквените семки поддържа равновесието между прогестерона и естрогена. Това е много важно при жени след менопауза, чийто естроген намалява. Те няма да имат топли вълни, главоболие и болки в ставите.

5. Чистят "лошия" холестерол

Тиквените семки свалят нивата на холестерола и диастоличното кръвно налягане. В тях има алфа-линоленова киселина, която в тялото се превръща в омега-3 мастна киселина. Тъкмо тя регулира съотношението между добрия и лошия холестерол.

6. Помагат за отслабване

Заради многото белтъчини и фибри тиквените семки бързо засищат и са много хранителни. А пък чрез фосфора в тях ускоряват обмяната на мазнини и въглехидрати. Така давата енергия, без обаче от тях да се наддават килограми.