За да се доберете до съкровището на динята, първо трябва да я обелите и нарежете. Няма обаче нито правилен, нито погрешен начин да се реже диня. И все пак техниката на рязане е от значение за неговата ефективност. Немаловажен е и начинът на подреждане на парчетата, така че да се поберат в дълбока купа.

Защо пък купа? Защото тя е най-удобна за сервиране на нарязаната диня, както и за нейното съхранение в хладилника за следващото похапване.

С оглед на тези изисквания ето оптималния начин да се нареже диня:

1. Започва се с разрязване на динята на две равни части. Реже се върху кухненска дъска през екватора на динята, а не през полюсите й, на единия от които стърчи дръжката й. Правят се леки разрези само колкото ножът да мине през кората, като след всеки динята леко се завърта за следващия. Щом ножът обиколи динята и навсякъде е потъвал под кората, динята може да се разреже и през сърцевината. А може и да се разчупи на две.

2. Едната половина на динята се преобръща, за да се захлупи сърцевината й върху дъската.

3. Чрез дялкане се обелва първо зелената кора. Белите части от кората се изрязват след това при доизкусуряването.

4. Обелената половина на динята се нарязва на тънки филии по 1-2 см. Със свободната ръка те се придържат, за да останат допрени една до друга като полукълбо и след като са нарязани. След това дъската се завърта на 90 градуса и филийките диня се режат кръстосано, но този път рязането е в обратната посока.

5. Дълбоката купа се обръща с дъното нагоре и похлупва нарязаната част от динята. Едната ръка придържа купата отгоре, а другата преобръща дъската за рязане. Готово!

6. След като нарязаната половина на динята бъде изядена, и другата й половина се нарязва по описания начин.