30°C   София
 

За да се доберете до съкровището на динята, първо трябва да я обелите и нарежете. Няма обаче нито правилен, нито погрешен начин да се реже диня. И все пак техниката на рязане е от значение за неговата ефективност. Немаловажен е и начинът на подреждане на парчетата, така че да се поберат в дълбока купа.

Защо пък купа? Защото тя е най-удобна за сервиране на нарязаната диня, както и за нейното съхранение в хладилника за следващото похапване.

С оглед на тези изисквания ето оптималния начин да се нареже диня:

1. Започва се с разрязване на динята на две равни части. Реже се върху кухненска дъска през екватора на динята, а не през полюсите й, на единия от които стърчи дръжката й. Правят се леки разрези само колкото ножът да мине през кората, като след всеки динята леко се завърта за следващия. Щом ножът обиколи динята и навсякъде е потъвал под кората, динята може да се разреже и през сърцевината. А може и да се разчупи на две.

2. Едната половина на динята се преобръща, за да се захлупи сърцевината й върху дъската.

3. Чрез дялкане се обелва първо зелената кора. Белите части от кората се изрязват след това при доизкусуряването.

4. Обелената половина на динята се нарязва на тънки филии по 1-2 см. Със свободната ръка те се придържат, за да останат допрени една до друга като полукълбо и след като са нарязани. След това дъската се завърта на 90 градуса и филийките диня се режат кръстосано, но този път рязането е в обратната посока.

5. Дълбоката купа се обръща с дъното нагоре и похлупва нарязаната част от динята. Едната ръка придържа купата отгоре, а другата преобръща дъската за рязане. Готово!

6. След като нарязаната половина на динята бъде изядена, и другата й половина се нарязва по описания начин.Кавали
09/11/2018 13:58:36

Напишете и как се реже луканка, че ние сме аборигени!

Борис Георгиев
09/11/2018 23:33:44

А бе вие добре ли сте?!?

poluidiot
09/12/2018 00:07:40

wow! miaww. idiotizmi za naivnici.

Ирина
09/12/2018 00:14:11

Глупости! Днята се реже на лодки през полюсите. Сърцевината на сяка лодка се отделя надлъжно от кората и се реже напречно на триъгълници, които се изсипват в купата. Това е най-лесният и правилен начин.

Потресен
09/12/2018 02:14:41

Аз си мислех, че само журналята в политическите вестници са некомпетентни, защото такива се манипулират по лесно. Но изглежда в нашата страна всички които се занимават с дращене по сайтове са или ид... кокто е отбелязано по горе или са толкова алчни и неграмотни, че за жълтите стотинки са готови на всичко. Да живееш в България и да не знаеш как се реже диня... Ами ако става дума за съвети при болести. Също ли такива идиотии пишат?

Кел Хасан
09/12/2018 09:40:44

Оскар ли да ви присъдим за рязане на диня или направо Нобелова награда?

Ман40
09/18/2018 13:13:20

В следващата статия напишете как се бели варено яйце!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Разработка на американски учени от университета в Масачузетс им позволи за пръв път в света да получат течен магнит, съобщи в. "Мейл он сънди". Откритието се счита за пробив в науката, тъй като течният магнит запазва свойствата си дори при промяна на формата. Той ще позволи на учените в бъдеще да могат да конструират течни роботи, предаде БТА.

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват

Истинска сватба вдигнаха на поляните на Рожен двама млади българи, които живеят в Германия.Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Всички живеят в Германия. Решават да дойдат в народни носии на събора на Рожен и