За да се доберете до съкровището на динята, първо трябва да я обелите и нарежете. Няма обаче нито правилен, нито погрешен начин да се реже диня. И все пак техниката на рязане е от значение за неговата ефективност. Немаловажен е и начинът на подреждане на парчетата, така че да се поберат в дълбока купа.

Защо пък купа? Защото тя е най-удобна за сервиране на нарязаната диня, както и за нейното съхранение в хладилника за следващото похапване.

С оглед на тези изисквания ето оптималния начин да се нареже диня:

1. Започва се с разрязване на динята на две равни части. Реже се върху кухненска дъска през екватора на динята, а не през полюсите й, на единия от които стърчи дръжката й. Правят се леки разрези само колкото ножът да мине през кората, като след всеки динята леко се завърта за следващия. Щом ножът обиколи динята и навсякъде е потъвал под кората, динята може да се разреже и през сърцевината. А може и да се разчупи на две.

2. Едната половина на динята се преобръща, за да се захлупи сърцевината й върху дъската.

3. Чрез дялкане се обелва първо зелената кора. Белите части от кората се изрязват след това при доизкусуряването.

4. Обелената половина на динята се нарязва на тънки филии по 1-2 см. Със свободната ръка те се придържат, за да останат допрени една до друга като полукълбо и след като са нарязани. След това дъската се завърта на 90 градуса и филийките диня се режат кръстосано, но този път рязането е в обратната посока.

5. Дълбоката купа се обръща с дъното нагоре и похлупва нарязаната част от динята. Едната ръка придържа купата отгоре, а другата преобръща дъската за рязане. Готово!

6. След като нарязаната половина на динята бъде изядена, и другата й половина се нарязва по описания начин.Кавали
09/11/2018 13:58:36

Напишете и как се реже луканка, че ние сме аборигени!

Борис Георгиев
09/11/2018 23:33:44

А бе вие добре ли сте?!?

poluidiot
09/12/2018 00:07:40

wow! miaww. idiotizmi za naivnici.

Ирина
09/12/2018 00:14:11

Глупости! Днята се реже на лодки през полюсите. Сърцевината на сяка лодка се отделя надлъжно от кората и се реже напречно на триъгълници, които се изсипват в купата. Това е най-лесният и правилен начин.

Потресен
09/12/2018 02:14:41

Аз си мислех, че само журналята в политическите вестници са некомпетентни, защото такива се манипулират по лесно. Но изглежда в нашата страна всички които се занимават с дращене по сайтове са или ид... кокто е отбелязано по горе или са толкова алчни и неграмотни, че за жълтите стотинки са готови на всичко. Да живееш в България и да не знаеш как се реже диня... Ами ако става дума за съвети при болести. Също ли такива идиотии пишат?

Кел Хасан
09/12/2018 09:40:44

Оскар ли да ви присъдим за рязане на диня или направо Нобелова награда?

Ман40
09/18/2018 13:13:20

В следващата статия напишете как се бели варено яйце!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*