Когато си пиян, знаеш ли колко си пиян? Дали си броил чашките, или пробваш да ходиш по права линия?

Оказва се, че преценката зависи от хората, с които си на масата. Изследване в 4 бара в Уелс показа, че преценката ти се влошава, ако и те са къркани. В такава компания човек става и по-безгрижен за вредите от алкохола.

"Не бива да ги "настигате", казва по Би Би Си д-р Самън Мур от университета в Кардиф, автор на изследването. Пиянството ражда скандали, бой, алкохолно натравяне и риск да се задушиш от повърнатото."

Екипът му е изследвал 1862 души на средна възраст 27 г. от клиентелата на 4-те заведения от мръкване до 3 часа след полунощ в петък и събота. Задали им въпросите: "Колко пиян си сега?" и "Ако пиеш все по толкова всяка седмица, ще хванеш ли цироза в следващите 15 г.?"

Преобладаващите отговори били, че човекът е умерено пиян и рискът от цироза също е умерен. Дрегерът показал съдържание на алкохол в дъха на анкетираните средно 47,3 мг на 100 мл въздух (за да караш кола, максимумът е 35 мг).

Но се оказва, че при еднаква степен на опиянение, човек се има за по-трезвен, ако компанията му е пияна. “Преценката се изкривява и той не се има за пиян, ако другите се клатушкат", обяснява д-р Мур.

Не бива да се сравнявате с тях, защото ще сбъркате. По-добре забавете темпото, редувайте глътките алкохол с безалкохолно, не смесвайте бира и спирт, пийте бавно, след като сте яли и избягвайте твърдия алкохол. Вземете си някого за шофьор. Той ще остане трезвен и присъствието му ще ви накара да се почувствате пиян по-бързо, съветва д-р Мур.

Според него проучването му важи и за хората над 30 г. "Всички ние постоянно и за всичко се съизмерваме с другите около нас. Дори за риска от цироза", казва ученият.