25°C   София
 

Човекът на XXI в. се познава по това, че спи с джиесема до главата. Будилниците вече са демоде също като пишещите машини в компютърната ера. Все повече хора си лягат със своя телефон, особено ако е смартфон, даващ достъп до игри и интернет.

Има обаче една много сериозна причина човек да устои на новата съблазън дори с цената на 3-4 пропуснати есемеса. И тя е, че клетъчният телефон е вреден за здравето.

Ползи и рискове

Клетъчните телефони вече се използват не само като средство за връзка, а като помощници – нещо като джобна секретарка. Те напомнят за поети ангажименти през деня и за уговорени срещи. Но макар да са относително нова технология, вече се забелязва зависимост на човека от тях до степен на пристрастяване. Първият проявил се негативен ефект от това е нарушението на съня.

Клетъчният телефон дава уникална историческа възможност да се поддържа неограничен и спонтанен контакт с другите хора. Но като всеки феномен той поражда и психологически рискове. Един от тях е стресът от незабавния контакт. Другият е промени в структурата на съня на биологично ниво заради електромагнитните полета, генерирани от телефона.

Едно проспективно кохортно проучване свързва употребата на клетъчни телефони от младежи не само с нарушения в съня, но и с депресия. Друго изследване сред студенти доказва, че безсънието и пристрастяването към телефона вървят ръка за ръка. Най-тревожни са изводите от представително за цяла Япония изследване, според което "заради позвънявания и есемеси след угасването на лампата непълнолетните имат сериозни нарушения на съня".

Оказва се, че след като човек бива събуден нощем, независимо от причината, той остава по-дълго буден след това, ако мобилният телефон му е под ръка.

И трите изследвания препоръчват телефонът да не се взема в леглото. Авторите им предупреждават за трудно установимия праг, отвъд който телефонът се превръща в проблем.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 3 ч.ч. почистена диня 1/2 ч.ч. вода 1/4 ч.ч. лимонов сок 1 ч.ч. захар 2 с.л. мед Начин на приготвяне: В съд загрейте водата, като добавите към нея захарта, лимоновия сок и меда. След като захарта се разтвори, свалете от котлона и оставете да се охлади. Почистената диня смелете в блендер и след това добавете към захарния сироп.

Да планирате следващия ден от предната вечер е нещото, което ще ви донесе неподозирано големи разултати. По този начин ще намалите стреса, защото всичко ще бъде организирано и подредено по график.  Закусвайте сутрин и не пипайте телефона си през първия един час след събуждане, за да дадете време на мозъка си да превключи в режим за работа.

Певицата Преслава най-накрая показа лицето на дъщеричката си Паола. Досега тя качваше снимки на детето в гръб или такива, на които се вижда само част от тялото на момиченцето.  ""Хоп. Ето ме и мен", написа Преслава под снимката в социалните мрежи. Кадърът е от почивка на морето, където певицата е със семейството си.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Относно изказването на американския президент Доналд Тръмп за китайската икономика на вчерашната си редовна пресконференция в Пекин говорителят на Министерството на външните работи на Китай Гън Шуан заяви, че поддържането на стабилния ѝ растеж е от полза както за световната, така и за американската икономики, предава Радио "Китай".

Социалните мрежи „Фейсбук” и „Инстаграм” са недостъпни. Според коментари в сайта downdetector.com „Фейсбук” няма в Сърбия, Кипър, Гърция, Ирак, Армения и Грузия, предава Би Ти Ви. Съвсем скоро - в началото на месеца, отново имаше проблем с двете социални мрежи. По-рано през годината също се получаваха сривове,

Когато съвременните хора започнали да се появяват из Африка и да се разпространяват из Евразия, се натъкнали на много места заети от по-стари хоминиди, като неандерталците и Денисовия човек, които обаче се оказали приятелски настроени към новите си съседи – доказателства за това се съдържат в ДНК-то ни дори днес.