Задавало се мъртво върнение. Ужас!

Какъв ти тук ужас?

Обвиняват мъртвото вълнение за почти всички удавяния. С него спасителите плашат най-много хората и даже им забраняват да влизат в морето. Морски вълци с вид на знаещи съветват летовниците от вътрешността на България да се вардят от "мъртвака", че ги завличал на дъното за секунди.

Всъщност трагедиите по морето стават заради алкохол и паника. А мъртвото вълнение е по-скоро безобиден отток на води, насъбрали се край брега заради дълго духал към него вятър и при наличие на пясъчни плитчини (коси), които пречат на водата да се оттича равномерно по целия плаж.

Мъртво вълнение (или обратно течение) има по всички морета и океани, а и в езера. Случва се в плитка вода и затова е толкова често по плажовете. Ако човек не знае какво е, плува лошо и се поддава на паника, той става лесна негова жертва.

Мъртвото вълнение може да те дръпне бързо 2-3 метра навътре и така изведнъж да те остави без дъно под краката. Ако не можеш да плуваш, почваш да се давиш. В началото на давенето е паниката, а гълтането на вода рязко влошава положението. Може и след плуване далеч от брега да искаш да стигнеш плиткото, да стъпиш, но не се получава - нещо те тегли назад. Плуваш с всички сили, но оставаш на място и дори се отдалечаваш от брега. Така силите ти се изцеждат и се поддаваш на паниката.

Но ако човек е наясно с принципа на мъртвото вълнение, няма да се паникьосва изобщо. Този вид оттичане на приливната вода е най-опасен при полегат бряг с пясъчни плитчини от двете си страни, коси или островчета. Те пречат на водата да се връща обратно в морето по цялото протежение на брега и тя се оттича в стеснени улеи, където набира скорост. Налягането й нараства многократно и се образува бърз поток със скорост 2-3 м/сек.

Обикновено коридорът на мъртвото вълнение е тесен - 2-3 метра, а скоростта на течението е пешеходна - 4-5 км/ч. Това изобщо не е опасно. Възможно е да се образуват и вълнения с ширина 50 м, дължина 200 м и скорост 15 км/ч, но те са редки, а за Черно море са твърде голяма рядкост. Дори и те са преодолими за обикновен плувец, стига да не е прекалено самоуверен.

Измъкването от мъртво вълнение става така:

1. Не изпадайте в паника! Водата, щом не е ледена, не може да ви направи нищо. Не махайте с ръце, дишайте равномерно, отпуснете се на гръб и помислете.

2. Плувайте не към брега, а встрани, успоредно на плажа. Ако течението е тясно до 5 м, много бързо ще излезете от него. Дори да плувате към брега, пестете силите си, без излишен разход на енергия и пак ще излезете. Тези течения никога не траят дълго.

3. Изчакайте. Ако загребвате мощно, но пак не излизате от мъртвото вълнение, значи е широко (20 и повече метра). Тогава спрете да хабите сили и се дръжте над водата с пестеливи движения. До 3 минути вълнението ще спре. След това отплавайте 50 м встрани и чак след това поемете към брега.

Трябва да сте наясно и че мъртвото вълнение:

- Не завлича към дъното. Навътре - да, но не надолу. То не е водовъртеж и с голяма скорост се движи само повърхностният слой вода.

- Не е широко. Не превишава 50 м, най-често е 10-20 м. Като поплувате 20-30 м настрани, ще излезете от него.

- Не е дълго и не тегли километри навътре. Бързо отслабва там, където връхчетата на вълните почват да се разбиват. Това място е максимум на 100 м от брега.

Ако ли пък не можете да плувате, не влизайте да се плацикате там, където няма вълни и морето е най-спокойно. Мъртвакът е точно там.