25°C   София
 

Споделя ги Мистър Памет от Оксфорд

Добрата памет помага не само да се решават кръстословици. Тя е средството за учене на езици, за трупане на опит и е най-характерната черта на интелигентността. Но когато сте забравили къде са ви ключовете и бялото петно в мозъка ви расте, не се отчайвайте. Има техники за по-добра памет.

Споделя ги Едуард Кук от Оксфордския университет - наричан Мистър Памет. "Като бях на 18, влязох в болница за 3 месеца със симптоми на артрит. Около мен - все над 80-годишни старци. Слушах ги и бях смаян колко често водят един и същ разговор. Така осъзнах колко важна е паметта и почнах да тренирам своята", разказва Кук. Сега той за 1 час може да запомни поредица от 1000 случайни числа с различен брой цифри. За 1 час запомня и реда на картите в 10 размесени тестета. А за реда в едно тесте му трябват 2 минути.

Ето съветите на Мистър Памет как да подобрите паметта си:

1. Внимавай

Това е очевидно - няма да запомниш нещо, ако не си внимавал, когато го чуеш за пръв път. "В огромния брой случаи нещо се забравя, защото не му е обърнато внимание първия път", казва Кук.

2. Сменяй фокуса

Пусни радиото и слушай 1 минута. После го спри и остави умът ти да се рее 1 минута. Редувай така 10 минути няколко поредни дни и ще усетиш, че вече е по-трудно да бъдеш разсейван.

3. Прави връзки

При запознанство запомни името на човека, като го свържеш с негов адаш. "Това е т. нар. Принцип на връзката. Всяка брънка от паметта е връзка с нещо, което вече го има в мозъка. Затова новите знания се попиват по-трудно - няма създадени връзки, и е нужно въображение", казва Кук.

4. Съчинявай

Първи в Периодичната таблица на елементите са водород, хелий, литий и берилий. Те се помнят по-лесно, ако се вплетат в някаква история. Кук дава пример: "Водородът ми напомня водородната бомба. Хелият - балон, пълен с хелий. Лития свързвам с литиевата батерия. А берилия - с баба ми Берил. Сега ги комбинирам в моя си измишльотина: Водородната бомба избухва и от това хелиевият балон полита. Към него има литиева батерия, той се забързва и се спуква в носа на баба Берил".

5. Въобразявай си

Опитвай се да си представиш нещо, когато запомняш нещо току-що научено. Кук дава пример със своето име: за да го запомниш, представи си крал Едуард като готвач (на английски cook) с черпак в ръка.

6. Свързвай скучното с интересно

За да запомни 1000 числа за час, Кук свързва всяко двуцифрено число от 00 до 99 с някой човек. Така запомня поредица от хора, не от числа. "По-лесно се помнят хора, защото са интересни. А числата са скучни и се забравят."

7. Припомняй си по график

Спомените избледняват с времето. Но ако ги викаш по специален график, остават завинаги. За да запомниш един факт, след научаването му трябва да го викаш в съзнанието си по следния ред: след 5 минути, след 30 минути, след час, след ден, след седмица, след месец и след година.

8. Не се мъчи с нещо, което е на върха на езика ти

Ако аха да се сетиш нещо, но не успяваш, спри да се мъчиш. Така тренираш забравянето, а не припомнянето. По-добре е да го усвоиш повторно като ново знание и незабавно да се провериш дали си го запомнил. Следващият път ще ти е по-лесно.

9. Преди лягане прави обзор на наученото

Паметта се консолидира по време на сън. Затова трябва да се прави преглед на наученото през деня преди заспиване. Така и подсъзнателните способности помагат на паметта.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 3 ч.ч. почистена диня 1/2 ч.ч. вода 1/4 ч.ч. лимонов сок 1 ч.ч. захар 2 с.л. мед Начин на приготвяне: В съд загрейте водата, като добавите към нея захарта, лимоновия сок и меда. След като захарта се разтвори, свалете от котлона и оставете да се охлади. Почистената диня смелете в блендер и след това добавете към захарния сироп.

Да планирате следващия ден от предната вечер е нещото, което ще ви донесе неподозирано големи разултати. По този начин ще намалите стреса, защото всичко ще бъде организирано и подредено по график.  Закусвайте сутрин и не пипайте телефона си през първия един час след събуждане, за да дадете време на мозъка си да превключи в режим за работа.

Певицата Преслава най-накрая показа лицето на дъщеричката си Паола. Досега тя качваше снимки на детето в гръб или такива, на които се вижда само част от тялото на момиченцето.  ""Хоп. Ето ме и мен", написа Преслава под снимката в социалните мрежи. Кадърът е от почивка на морето, където певицата е със семейството си.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бивш малайзийски крал и съпругата му - руска красавица, се разделиха само седмици след раждането на техния син. Султан Мохамед V се отказа от трона, заради бившата "Мис Москва" Оксана Воеводина. 50-годишният монарх и неговата 27-годишна любима вече се развеждат, а преди едва 6 месеца сватбата им разтърси високите пластове на обществото в Малайзия,

Компанията "Неуралинк", която разработва интерфейс, свързващ мозъка с компютри, ще започне първи тестове върху хора следващата година, заяви нейният основател Илон Мъск в Сан Франциско, предаде БТА. "Можем да създадем интерфейс мозък-машина - каза той, докато членове на екип на "Неуралинк" представяха резултатите от изследванията си.

Консорциум “Соф Кънект”с участници “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летището “Флугхафен Мюнхен” е определен за концесионер на Летище София. След окончателната оценка на офертите. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков, който е приел протокола на комисията,