Как с топка да стегнем бедрата, дупето, корема и талията, ни показва Евгения Балдина. Тя е инструктор по пилатес и фитбол-латес в “Йога Мандала” студио. Упражненията са смесица от пилатес и фитбол и са подходящи за хора, които имат болки в гърба и кръста.

1

От изходна позиция - прав стоеж до стената, топката се поставя между стената и извивката на кръста. Стъпалата на краката са малко по-напред от тялото. Пръстите сочат напред. От тази позиция се прави клек, така че бедрата да станат успоредни на земята, а колената да са точно над петите. Гръбнакът е прав, раменете са назад. Правят се 2 серии от 15-20 клека, като третият път се кляка и се задържа в тази поза, като се брои до 20. Не забравяйте да дишате равномерно. За по-голямо натоварване и стягане на бедрата клековете може да се изпълняват, като глезенът на единия крак се поставя над коляното на другия.

2

От изправен стоеж ходилата се разтварят на ширината на таза, а пръстите сочат напред. Прави се дълбок клек до земята, като пръстите на краката се разтварят встрани, а петите остават в същата позиция. Така се натоварва и вътрешната част на бедрата. Ръцете са изнесени напред или нагоре и държат топката, като гърбът е изправен. В най-ниската позиция на клека тялото се задържа, като се брои до 20 и следва изправяне. Упражнението се повтаря 3 пъти.

Целия текст четете тук