Добре е дамите след навършване на 40 да не пренебрегват годишните профилактични прегледи при личния лекар. Освен мерене на кръвно и тегло важно e да се поиска кръвна картина и особено изследване на кръвна захар, холестерол и триглицериди. Необходимо е също да се направи изследване на урина – седимент и стерилна. При отклонения от референтните стойност да се търси специалист.

Щитовидна жлеза

Хубаво е веднъж годишно да се прави ехография на щитовидна жлеза и изследване на хормони, особено на тиреотропен хормон – TSH.

Изключително важно е и преглеждането на гърдите. Базисно изследване мамография се прави при навършване на 40 години, след това – профилактични на всеки две години. Препоръчва се също ехография на яйчниците и матката. Задължително се прави и цитонамазка. Влагалищна флора – при необходимост.

Сърце и кости

Задължително е всяка година, дори при липса на каквито и да било оплаквания, да се поиска ЕГК. При някакви смущения, ако се налага, се прави ехокардиография. При жените, страдащи от свръхтегло, високо кръвно, пушачките и хронично болните ЕКГ се препоръчва дори на всеки шест месеца.

Целия текст четете тук