Изпреварил по суша яхти

от Царево до Созопол

“В моя живот съм избягал 100 000 км, като от тях 65 000 – бос”. Така започна своя разказ Костадин Маргин, по-известен като Коце Босия, който има вписани 2 рекорда в Книгата на “Гинес” за босо бягане.

Споменатите по-горе километри е успял да измине в рамките на 40 години. Той е участвал в редица бягания. Сред тях са Софийският маратон и обиколката на Витоша, дълга 100 км, като най-доброто му постижение е 2 часа и 37 мин. Това време Коце Босия постига на класическия маратон (Софийския), когато изминава цялото трасе - 42 км и 195 м - бос. Отбелязва, че всичко това успява да направи “без капка химия”, като винаги се възстановява само със сладко и мед.

Маргин е родом от Сапарева баня, където живее и до днес. Започва да бяга още преди казармата. “Аз съм селско момче. Майка ми ме водеше да берем тютюн, с това се препитавахме, и така започнах от само себе си”, спомня си 56-годишният Костадин.

Разтърсващо за околните било, когато по време на училищен лагер в 7-8-и клас Маргин изкачва връх Мусала бос посред зима. Тогава неговият учител с почуда отбелязва, че Коце

преминавал

през снежните

преспи без обувки

Това е първата му “публична” изява, тъй като помагал на своя преподавател в планината, защото я познава добре. Босия (вляво като малък) броди из планините още от 3 - 4-ти клас.

Босия (вляво като малък) броди из планините още от 3 - 4-ти клас.

По-професионално започва да се занимава с босото тичане вече след казармата, защото искал да направи нещо различно. За Костадин най-важното при този вид бягане е допирът с майката земя.

С нестандартното си тичане той успява да постави два рекорда в Книгата на “Гинес” – първия в Сеул през 1993 г., а втория – 2004 г. в България. В столицата на Южна Корея българинът изминава 100 км бос по асфалтирано шосе за 8 часа и 20 минути. Рекорда поставя пред очите на представители от 137 държави по време на международно изложение. Най-учудващото е, че Коце Босия е дюстабанлия, което само по себе си предполага по-трудно ходене, дори се изискват специални обувки в подобни случаи. Този факт все още удивлява доктори, които знаят за постижението му. За да се подготви за това си тичане, Маргин пробягва пътя София – Сапарева баня – 67 км, непосредствено преди отпътуването за Сеул.  Медалът за първия рекорд на Коце Босия в Книгата на “Гинес”

Медалът за първия рекорд на Коце Босия в Книгата на “Гинес”

Рекордьорът споделя, че температурата на асфалта по време на забележителното му бягане в Южна Корея била 58 градуса. “Стъпалото ми се отпечатваше по пътя”, казва Костадин. В тази връзка според него на нестинарите е нужна преди всичко психика.

Идеята за подобно нещо хрумва на Босия, когато чува обява по телевизията. “Търсеха българи за световно изложение, които умеят да правят нещо по-различно и искат да поставят някакъв рекорд, и така се обадих. Знаех, че никой не е правил бягане 100 км бос, и им предложих”, разказва Маргин. Финансирането било външно. Заминаването е през септември 1993 г., на 6-и – Съединението на България, маратонецът успява да пробяга 100-те километра и да постави рекорда в Книгата на “Гинес”. “Последните метри дори бягах с националния ни флаг”, спомня си той. “Интересно беше, че японски и корейски журналисти се опитваха да ме стигнат на финала, но дори и изморен, не можеха да ме надбягат”, смее се Костадин. Маратонецът пробягва последните метри в Южна Корея с националния флаг.

Маратонецът пробягва последните метри в Южна Корея с националния флаг.

В ступор оставя докторите фактът, че когато измерват кръвното налягане на българина, след като финишира, то е 120/80. Освен това въпреки изключително нагорещения асфалт по стъпалата му няма абсолютно никакви поражения. Това също удивило лекарите и се поинтересували дали маратонецът ги маже с нещо предварително. При получения отрицателен отговор от страна на Костадин те го обявяват за “извънземен организъм” и “медицинско чудо”. След финиша го проверяват и за употреба на забранени субстанции, а той споделя, че е

изпил 2 буркана

с мед

дни преди бягането, което окачествява като своя допинг.

“Пил съм по 2 л мед за 6 – 7 минути и 6 – 7 натурални сиропа и докторът не можеше да повярва, че съм добре. След това идва и до вкъщи да проверява състоянието ми. А медът е велико нещо – съдържа 5000 съставки”, добави още босият бегач.

За цялостното си изживяване в Южна Корея и поставения рекорд Маргин споделя: “Това е една мечта, която съм постигнал. Аз съм щастлив човек. Видях Токио и Сеул и никога няма да го забравя. Там всичко е култура и възпитание. И досега рекордът ми не е подобрен”.

На летището рекордьорът е посрещнат от най-близките си и семейството освен медиите, които го очаквали на българска земя за първи коментари след това голямо постижение.  Маргин на старта в Сеул

Маргин на старта в Сеул

11 години по-късно идва време за второто такова - “През 2004 г. поставих втори рекорд в Книгата на “Гинес” за планинско босо бягане. Маршрутът беше Сапарева баня – Паничище – хижа “Пионерска” – хижа “Вада” – Централна планинска школа “Мальовица” – хижа “Мальовица” – връх Мальовица – Додов връх – хижа “Иван Вазов” – хижа “Рилски езера” – хижа “Скакавица” – местност Зелени преслап и финал – Паничище. Това е най-красивият дял на Рила планина. Около 55 км е дължината на цялото трасе. “Стартирах на 1 октомври в мъгла, имаше и дъжд, а докато катерих връх Мальовица, ме заваля и сняг. В продължение на 10 км бягах в 4 - 5 см сняг. Не съм спирал. Като финиширах в Паничище, си измих краката със студена вода и се чувствах много добре, но това ми беше най-трудното бягане, защото снегът ме изтормози. През целия преход времето беше лошо”, разказва Коце Босия и добавя: “Аз съм израснал в планината, баща ми беше пастир и ме водеше с него, та реших да направя и планинско бягане – в чест на родителите ми”. Цялото разстояние (55 км) българинът с 2 рекорда в Книгата на “Гинес” изминава за 6 часа и 45 минути, което и до днес си остава неподобрено време. Целия преход Коце Босия извършва само по анцуг, с шапка и ръкавици. Не носел храна и вода със себе си, пиел само от ручеите на Рила планина. “Водата е чиста, хората трябва да пият от нея. Неслучайно от латински Рила означава вода”, обяснява той. Костадин с медала от Гинес за рекорда му в Сеул

Костадин с медала от Гинес за рекорда му в Сеул

От рекордите финансова печалба за маратонеца почти няма. “Печеля здраве”, усмихва се Костадин.

Година след като поставя рекорда в Сеул, канят Костадин да вземе участие в международна регата с ветроходни яхти. Идеята на организаторите е да се надбягва с лодките – той бос по шосето, а те по вода от Царево до Созопол. Разстоянието за маратонеца е 37 км по пътя, а за яхтите по море – 16 морски мили (около 30 км). На границата на нечовешките сили, бегачът успява да изпревари яхтите и пристига на финала по суша 4 - 5 минути преди тях. Дори и за това си нереално постижение Коце Босия скромно споделя: “Господ сигурно беше с мен, защото нямаше толкова вятър. Ако имаше повече, сигурно щяха да ме бият. Те бяха около 50 - 60 яхти, с участието на 6 - 7 чужди държави”. Рекордьорът при надбягването му с яхти от Царево до Созопол

Рекордьорът при надбягването му с яхти от Царево до Созопол

За да поддържа формата си, Маргин пробягва всеки ден средно около 4 - 5 км бос. “Много е важно човек да се храни здравословно. Храната е най-голямото лекарство и най-голямата отрова”, обяснява той. Пие много вода и прави упражнения всяка сутрин. “Досега цигара и алкохол не съм сложил в устата си”, призна 56-годишният носител на два рекорда в “Гинес”. Много от приятелите му се шегуват и до днес с историята около ражданията на децата му, когато вместо алкохол изпивал по 5-6 компота и боза.

От 2 години насам Маргин не консумира никакво тесто и сладко и споделя, че се чувства още по-добре. “Човек не трябва да прави диети - те също са главен враг”, коментира маратонецът.

Още една от тайните му формули, за да се поддържа в прекрасна форма и здраве, е челната стойка. “От години всяка сутрин

стоя на глава

по 15 минути

Препоръчвам на всеки преди работа да направи по някое упражнение или 30 - 40 секунди челна стойка. Много е полезно, но трябва да има постоянство – така се получават и резултатите”, обяснява Костадин.

Следващата му цел е юбилейно босо бягане, с което да постави трети рекорд в Книгата на “Гинес”. “Като направя 60 години, мисля да избягам 60 км в Рила планина отново бос”, споделя той. Коце обмисля да мине по маршрута от втория си рекорд в “Гинес” за планинското босо тичане, защото държи да бъде в родния му край, но този път ще удължи трасето с още 10 км. Очаква се трети рекорд заради възрастта му и километрите.

Маргин на около 30 и няколко години
Маргин на около 30 и няколко години