Докато Западна Европа се пържи от жарко слънце, у нас вали почти всеки ден и, честно казано, вече много ни омразна. На принципа, че ако от рога на изобилието ти са падне лимон, най-умното е да си направиш лимонада, то погледнете на всекидневното "поливане" откъм положителната му страна.

Дъждът зарежда въздуха със здравословните отрицателни йони. Те са електрически заредени частици, които се прикрепят към увреждащите свободни радикали и по този начин предпазват от негативните им ефекти.

Отрицателните йони интуитивно може да звучат като нещо нездравословно - щом са отрицателни!, но всъщност имат точно обратния ефект върху тялото. Те обикновено се срещат в природата близо до движеща се вода. Но също така насищат въздуха след обилен дъжд.

За разлика от положителните йони отрицателните може да помогнат за подобряване на настроението, за облекчаване на стреса и защита на белите дробове от чужди частици във въздуха, установяват изследователи от университета в Йерусалим.

Вдишаните отрицателни йони в крайна сметка попадат в кръвта и провокират биохимични реакции, които могат да увеличат синтеза на хормона серотонин. А той помага за справяне със стреса и депресията.

Отрицателните йони помагат също да се увеличи притокът на кислород към мозъка. Това е сигурен начин да се подобри концентрацията и съобразителността. Дори в дните, в които имаме чувството, че облачното небе ни тежи “на главата” поради динамично атмосферно налягане. По време на проучването се вижда, че под влияние на въздух, наситен с отрицателни йони, мозъчните вълни на доброволците се усилват. При тестване на работния капацитет на ума те показват по-високи резултати - както по време на въздействието, така и непосредствено след експозицията.