Затъмнението продължава 4 часа, следващото е през януари

Ще наблюдаваме кървава Луна в нощта на 27 срещу 28 юли от цяла България. Началото на затъмнението от полусянката на Земята е в момента, в който Земята по своя път около Слънцето застава пред Луната. Това е най-външната част на земната сянка, която започва да

пълзи по диска

на Луната

Началото е в 20, 14 часа на 27 юли. Пълното затъмнение ще почне около 2 часа по-късно - в 22,30 ч. Фазата, когато Луната ще е максимално покрита от сянката на Земята (ще е максимално тъмна или светлочервена), ще е от 23,21 часа до 0,13 часа, а до 2,28 часа ще може да наблюдаваме как постепенно сянката се премества и затъмнението от полусянката ще приключи напълно. Продължителността на явлението е почти 4 часа, а самото пълно затъмнение е почти 103 минути.

“Кървава Луна е популярно ненаучно название на цвета, който придобива Луната по време на пълно лунно затъмнение. Лунно затъмнение се случва тогава, когато Земята минава много близко - директно на пътя между Слънцето и Луната. Това означава, че имаме небесна подредба, при която Земята блокира пътя на светлинните лъчи и те не стигат до Луната по оригиналния си начин”. Това обясни д-р Владимир Божилов, главен асистент в катедра “Астрономия” към Физическия факултет на Софийския университет.

“Светлината от Слънцето е електромагнитна вълна от Слънцето, която се пречупва през земната атмосфера. Съставът на земната атмосфера освен от газове е и от частици прах и те разсейват по различен начин различните дължини на вълната от светлината. Това означава, че синята част на електромагнитния спектър на слънчевата светлина се разсейва повече и се губи, докато червеният се разсейва по-малко и необезпокоявано продължава пътя към Луната”, допълни д-р Божилов.

Затова по време на пълно лунно затъмнение Луната изглежда червена - по-тъмно или по-светло според мигновения състав на атмосферата на Земята. Затова това явление е интересно, защото е

лакмус за

атмосферата

на Земята

По-чисто е, когато е по-светло.

Статистиката показва, че от една и съща точка на Земята средно на всеки 2 години и половина може да наблюдаваме пълно лунно затъмнение. По време на пълно лунно затъмнение Луната винаги е в пълнолуние, тъй като слънчевите лъчи осветяват Луната и поради това свети. Няма как Земята да мине пред Луната и тя да не е в пълнолуние. Причината обаче не всяко пълнолуние да е с пълно лунно затъмнение е, че пътят на Луната около Земята е под наклон от около 5 градуса.

В България сме щастливци, защото това е второто пълно лунно затъмнение, каза ученият. Първото беше в края на януари, а следващото, което ще може да наблюдаваме, макар и не изцяло, защото Луната ще е много ниско над хоризонта, ще е на 20 срещу 21 януари 2019 г.