Африканската чума по свинете категорично не е заразна за хората. Това е заболяване, което се пренася от дивите свине, боледуват дивите свине. Рисково е за страната поради огромните икономически загуби, които може да донесе. При термична обработка този вирус загива. Това заяви пред БНТ проф. Татяна Червенякова.

"В по-малка степен преносители на тази зараза могат бъдат и кърлежите. Основният преносител са свинете", обясни тя.

"Всеки сезон има своя характеристика по отношение на заболяванията. Най-често срещани през лятото са диарийните заболявания, причинени от вируси и бактерии. Това са кърлежово преносимите заболявания. Това са вирусните хепатити. Всичко това е свързано с определени температурни режими, със съхранението на храната. С вируси, намиращи се във водни басейни", каза Червенякова.

"Няма никакъв бум от някакво заболяване, характерно за страната. С по-добрия стандарт на живот и добри хигиенни навици няма опасност. Има случаи на заболяване, но те не са толкова чести", категорична е тя.

"Няма заболяване, което да остане скрито. Това, което най-много се случва в България, е лаймската болест. Когато кърлежа се прикрепи към тялото му трябват между 24 и 48 часа да предаде болестта. Има достатъчно време да бъде отстранен кърлежа без опасност от заболяване", обясни професорката.

"Когато се ходи на излети в гористи местности или в планината е важно вечер да се оглежда тялото, за да могат да се предприемат мерки", добави още тя. 

"Най-често децата боледуват с катари от горните дихателни пътища или с диариен синдром. Когато нещата са под контрол и наблюдавате детето, ако има повръщане и загуби, трябва да се заведе на лекар. Няма предотвратяване на тези инфекции. Всичко, което се продава в аптеките без рецепта, може да се вземе. Но диарийният синдром трябва да се лекува без антибиотици. Самолекуването не се препоръчва. Рискови за тези заболявания са най-малките деца. Ако има над 7-8 изхождания и повръщания, трябва детето спешно да се заведе на лекар", сподели Червенякова.