Ето кои повтаряни до втръсване напътствия са лъжливи

Ако не ядеш млечни продукти и особено сирене – костите ти са в опасност. Всички мазнини са вредни. Алкохолът и захарта са убийци на диетите за отслабване.

Тези и други мантри срещу “лошите навици” се повтарят до втръсване из безбройните напътствия в интернет на тема здравословен начин на живот и безупречна външност.

Много от тях обаче са лъжливи, твърди “Дейли телеграф”. Вестникът публикува мненията на лекари, диетолози и други специалисти, които развенчават митовете с научни аргументи и примери от практиката си.

Мит 1: Ще си отспя през почивните дни

Нуждата от редовен здрав сън никога не бива да се подценява, казва д-р Рон Ерлих, водещ австралийски специалист по цялостен подход към здравословния живот. Това означава не само количество – да се наспиш достатъчно, но и качество – да дишаш добре по време на съня.

Тази комбинация подобрява физическото и психическото здраве. Ако се наруши, скъсява живота, обяснява лекарят.

“Заблуда е да смяташ, че през уикенда или отпуската ще наваксаш постоянното недоспиване. 90% от хората се нуждаят от минимум 7 часа нощен сън, за да бъде денят им пълноценен. Ако това не става, отключват се здравословни проблеми, сексуалното желание намалява, получават се хронични възпаления, трупат се килограми, нараства рискът от деменция. Спането над 9-10 часа на денонощие обаче също има негативен ефект и води до депресия.

Мит 2: Клякай до припадък за стегнато дупе

Без съмнение стегнатите задни части са сред най-силните стимули за фитнес сред жените и много от тях са убедени, че това се постига с клякане, казва треньорката и специалист по храненето от Австралия Камила Акърбърг.

Има много противоречиви теории за най-добрия начин да тренираш седалищните мускули, но едно е сигурно – не е необходимо да правиш стотици клякания, за да изваеш хълбоците си, категорична е тя.

“Имам травма в долната част на гърба и от години избягвам да правя упражнението клякане. При това, въпреки наложилото се мнение, то не натоварва мускулите на седалището до краен предел”, обяснява треньорката.  Треньорката и диетолог Акърбърг показва изваяни задни части, които е постигнала без упражнението клякане.

Треньорката и диетолог Акърбърг показва изваяни задни части, които е постигнала без упражнението клякане.

Клековете трябва да се комбинират с упражнения от серията хип тръст - стъпала върху височина и гръб на земята или гръб на пейка и стъпала на земята. Акцентът пада върху разтягането на таза и натоварването на големия седалищен мускул.

Подходящи са гръбната екстензия, може и върху топка, и “магарешки ритник”, при който се опирате на ръце върху пода, повдигате задния крак и стягате дупето.

Мит 3: Яж млечна храна за костите

Според диетолога от факултета за обществено здраве към Харвардския университет Алберто Аскерио пиенето на мляко не укрепва костите. Той цитира изследвания, според които жителите на райони в Азия и Африка с най-ниска консумация на млечни продукти и калций имат най-ниски в света нива на остеопороза.

Мит 4: Всички мазнини са вредни

Според д-р Ерлих този мит е сред най-опасните. “Добрите мазнини са жизненоважни за здравето. Наситените мастни киселини и холестеролът са интегрална част от всяка клетка на тялото и влияят благоприятно върху баланса на много важни хормони”, обяснява той.

Здравословните мазнини играят съществена роля и за контролиране нивата на инсулин и намаляване на продължителните възпаления в организма, които доказано причиняват хронични болести.

Мит 5: Гладувай за тънка талия

Това може да те разболее. Приемането на твърде малко храна се отразява зле на хормоналните нива. В резултат на еволюцията инстинктът за оцеляване стимулира тялото да съхранява енергия, за да се справи с липсата на храна. Тогава обмяната се забавя и хормоните, които карат тялото да гори мазнините, намаляват.

Заради тази хормонална промяна човек губи усещането за ситост и всеки опит за отслабване е обречен на провал.  Упражненията от типа хип тръст най-добре стягат седалищните мускули.

Упражненията от типа хип тръст най-добре стягат седалищните мускули.

Мит 6: Алкохолът и сладкото провалят отслабването

Не се отнасяйте анатично към това. Не е нужно да се тъпчете само с листа и да не близвате питие или сладко, за да има ефект диетата ви, уверява Камила Акърбърг.

Според нея балансираният хранителен режим с разнообразие от богати на фибри продукти, всякакви пресни плодове, чист протеин, здравословни мазнини и “добри” въглехидрати е отличен за дългосрочното отслабване.

“Ако си твърде строг към себе си и си отказваш по някое питие или десерт, скоро вероятно ще зарежеш диетата”, казва специалистката. Нейният съвет е: “Слушай тялото си и яж неща, които чувстваш, че няма да ти навредят”.

Камила припомня, че е важно да се храниш достатъчно за бърза обмяна, просто наблягай повече на полезни продукти. Опитай да пълниш чинията си с прясна храна, а не с обработена и с добавени захари. Те повишават кръвната захар и водят до наднормено тегло.

“Ако напълно отрежеш любимата дневна чаша вино, няма да издържиш дълго. Но трябва да се пие само от време на време в умерени количества. Изобилният алкохол стимулира апетита и не позволява на тялото да преработва храните ефективно”, казва Акърбърг.

Мит 7: Растителното олио е полезно

Изследвания са доказали, че загряването на растителни мазнини като слънчогледово или рапично олио създава токсични химикали, причиняващи рак и други болести.

Д-р Ерлих припомня, че тези евтини мазнини се използват за повишаване трайността на преработените храни в магазина, но не допринасят за добро здраве.

Затопляно многократно, слънчогледовото олио например се пълни с трансмазнини, които повишават “лошия” холестерол и застрашават сърдечното здраве.

Мит 8: Пресните плодове са по-добри от замразените

Всъщност не. Транспортирани и складирани дълго време, пресните плодове често преседяват над две седмици, преди да се появят на щанда в супермаркета, казва Сюзан Хенсън, диетолог от Университета на Алабама.

През това време те губят много от хранителните си качества, особено витамин C. За разлика от тях плодовете от фризера се замразяват още докато са пресни и запазват полезните вещества. Трябва да се избягват само сиропираните фрукти – добавят им захар и са по-калорични.

Мит 9: Щом не те боли, значи си здрав

Този мит е напълно неверен, особено когато се отнася за здравето на устната кухина, казва д-р Ерлих. Той обяснява, че над 90% от болестите на устата като гнилите зъби и рака на устата не предизвикват болка, докато не стане твърде късно.

Мит 10: 8 чаши вода на ден са задължителни

Здравните служби по света препоръчват това количество за крепко здраве, работещи бъбреци и хубава кожа.  Пиенето на изобилни количества вода може да бъде опасно.

Пиенето на изобилни количества вода може да бъде опасно.

Но екип от Университета на Пенсилвания доказва с изследвания, че това не е така. “Много хора, особено живеещите при по-влажен и мек климат, които не спортуват усилено, се нуждаят от доста по-малко вода. Те могат да получат нужното количество само от чай, кафе и храната, която ядат”, казва изследователката Линда Форест. Според нея пиенето на много вода може да бъде опасно, дори фатално, защото разрежда натрия в организма до противоестествени нива.

Съветът на д-р Форест: “Пийте, когато ожаднеете. Но ако урината ви е много тъмна, това е знак, че сте дехидратирани и се нуждаете от вода.”