- Проф. Габровски, как е пациентката ви, паднала от 7-ия етаж, която лекувате в "Пирогов"?

- Засегнати са различна степен почти всички кости на опорно-двигателния апарат. В такива случаи се налага да се реагира със сложна интердисциплинарна дейност. За момента тя е довела до стабилизиране, макар и в тежко състояние, след 8-часовата операция и неотлъчна интензивна грижа. Отделно над 40 души е трябвало да дарят кръв за компенсиране на кръвозагубата.

- Възможно ли да се направи прогноза на този етап?

- Много рано е да се ангажираме с оптимизъм, но са направени всички усилия да се даде шанс на живота. Лекари от 14 специалности са били включени за овладяване на критичното състояние. Без тази комплексна намеса и изпитана във времето организация на неотложните дейности е можело нещата да се развият много лошо. Само най-големите университетски структури могат да поддържат на разположение специалисти от толкова много области на медицината и да се приложи този единствено резултатен за оцеляването на тежките пациенти интердисциплинарен подход.

- С какво може да се сравни като травма падане от 7-ия етаж?

- При всеки случай обстоятелствата са различни, но най-общо прилича на удар в стена със скорост около 100 километра в час. Зависи дали ударът е директен, или нещо го е омекотило или поне променило траекторията на падане – дървета, жици, сателитни чинии. Ако няма нещо, което да забави скоростта или да смекчи удара, последиците винаги са драстични.

- Кои органи и системи понасят най-драматични щети?

- Не може да се каже, защото всички органи и системи се засягат, травмите са съчетани.

- Единични ли са толкова тежки случаи?

- За съжаление, не. Подобни травми са високоенергийни, случват се не само при падане, но и при пътно-транспортни произшествия.

- Преди 2 г. лекувахте гимнастичката, паднала от 6-ия етаж, за която вашият екип направи чудо. Как е сега?

- Имахме случай да се видим наскоро по сравнително щастлив повод. Бих описал състоянието ѝ като повече от задоволително. Това е огромен успех за “Пирогов” и нашия травма център. Болницата ни е известна с този вид помощ.

Макар и много тежки, високонергийните травми не са непременно край на живота. Но само мощни университетски болници имат възможност за поддържане на задължителните при такива случаи опитни специалисти по всички специалности, които да могат веднага да се включат в интердисциплинарни екипи.

Освен това, естествено, е необходимо да разполагат със съвременна апаратура и да прилагат отработена организация за работа в екип.

Борбата започва с овладяването на състоянието в първите най-критични часове, защото често в този период се случва най-лошото. После лечението може да продължи месеци. За щастие, имаме пациенти в отлично състояние след изключително тежки случаи, но възстановяването е един продължителен процес.  

- Спомняте ли си и за други извънредно тежко пострадали пациенти, за които сполетелите ги инциденти са имали щастлив край?

- Да. И за наша голяма радост и удовлетворение съвсем не са суперизключение. При добре свършена работа от екипите много тежко пострадали пациенти се възстановяват и живеят, както преди травмата.