Защото са почнали да ядат месо

Шимпанзето е най-близкият роднина на човека в целия животински свят. През 1973 г. гените му са сравнени с човешките и е открито съвпадение от 99%. По-късно процентът на общите гени е намален до 94%. Въпреки това генетично сходство отначало човекът е причислен към рода хомо, а двете породи шимпанзета (троглодити и бонобо) са от рода пан. В днешно време обаче заради генетичната близост човекът е прекласифициран като третото шимпанзе.

Животът на шимпанзетата обаче е поне двойно по-кратък от човешкия - 40 г. Те рядко изкарват до 50 г. и само в единични случаи повече. Защо?

Според геронтолога Халеб Финч заради уникалния за човека ген ароЕ3, който липсва в ДНК на другите примати. Наричат го "месоядния ген". Той е направил човека устойчив на инфекции и възпаления, които са главен фактор за смъртността при шимпанзетата. Освен това той е отговорен и за състоянието на артериите и мозъка и ги предпазва от старчески болести като алцхаймер, деменция, сърдечно-съдови заболявания и др., пише д-р Финч в сборника "Еволюция, здраве и медицина".

АроЕ3 е разновидност на гена аполипопротеин Е (съкратено ароЕ), пренасящ холестерола. Заради ароЕ маймуните страдат рядко от сърдечно-съдови болести, алцхаймер и деменция.

Човешката разновидност ароЕ3 се е появила, когато хората са станали месоядни. "В началото, преди епохата на готвенето, те са яли само сурово месо. То е било заразено с паразити и бактерии, причиняващи хроничните възпаления. Като регулирал месната диета на човека, ароЕ3 изградил уникална защита срещу тях и срещу типичните болести на остаряването като деменция, рак, алцхаймер и др.", пише д-р Финч.

"ApoЕ3 е увеличил с много продължителността на човешкия живот и размерите на мозъка, въпреки че за разлика от маймуните човекът е започнал да яде месо", казва д-р Финч.

АроЕ обаче има и друга експресия - ароЕ4. При човека тя увеличава риска от сърдечен удар и алцхаймер 7-8 пъти, обяснява д-р Финч. Причината е, че аpoE4 пренася повече холестерол и повече окислени мазнини в кръвта в сравнение с ароЕ3.

"При шимпанзето аpoE действа като apoE3 при човека и затова на стари години маймуните почти не боледуват от сърце и от алцхаймер", пише д-р Финч. Според него експресията на ароЕ4 при човека е резултат от т.нар. антагонистичен плеотропен ефект. При него гените, предпазващи от болести в ранна възраст, стават причина за други болести в по-късна възраст.

Ако бъдат създадени лекарства, които блокират ароЕ4, животът на човека ще се удължи с много, твърди д-р Финч.