Резултатите от 60-минутен сеанс траят цяла седмица

Още първият час на първото в живота ви упражнение по медитация е достатъчен, за да намали тревожността и стреса за сърцето, установи ново изследване на Дружеството по физиология на САЩ.

Програмите за освобождаване на вниманието от черни мисли и концентриране на енергията върху спокойствието на настоящия момент станаха много популярни заради повсеместния скок на стреса и напрежението от работата. Но американското проучване сега доказва, че тази практика работи, и то бързо. 60 минути стигат, за да се стартира процесът, пише “Дейли мейл”.

Откритието утвърждава ролята на медитацията тип “майндфулнес” като

първокласна

терапия за

пациенти с

тревога и

страхови психози,

от които могат да се развият различни болести.

“Нашите тестове констатират определено намаляване на безпокойството през първия час от началото на упражненията по медитиране, а седмица по-късно тревожните състояния спадат значително - казва д-р Джон Дуръчър, един от авторите на изследването. – За тези 60 минути спада механичният стрес върху артериите и другите кръвоносни съдове”, уверява специалистът – преподавател по физиология в биологическия факултет на Мичиганския технологичен университет.

Медитацията облекчава стресирането на органи като мозъка и бъбреците, смъква кръвното налягане. Доказано е, че състоянието на постоянна тревожност уврежда здравето и причинява възпалителни процеси, които поразяват сърцето и смущават всички телесни функции. Можете да се тъпчете с шепи лекарства за всеки отделен синдром – антидепресанти за психиката, аспирин за сърцето. Но според специалистите от САЩ

никое от тях

не действа така

комплексно и

ефикасно като

медитирането

За да докажат това, учените подбират 14 души с нормално кръвно налягане, но с високи нива на тревожност.

След един час медитиране те измерват факторите, свързани със сърдечно-съдовите функции, включително пулса, кръвното, централното аортно налягане, еластичността и удебеляването на стените на кръвоносните съдове. Резултатите показват, че дори такъв кратък сеанс чувствително подобрява въпросните показатели. 

Медитацията тип “майндфулнес” няма за цел да постигнем определено състояние, а да се отърсим от потискащите фактори, да дадем простор на усещанията на момента и

да осъзнаем

какво се случва

вътре в нас

точно в този момент. Тази техника набляга върху дишането, съзерцанието и умението да бъдем приемащи, спокойни и центрирани върху присъствието тук и сега.

Повечето участници в експеримента са изявили желание да практикуват медитацията тип “майндфулнес” и след приключването на експеримента.

А нивата им на стрес са останали ниски цяла седмица след неговото завършване.

“Това изследване е различно, защото проучва ефекта на един-единствен сеанс върху тревожността и сърдечносъдовата система, докато

при други тестове

упражненията се

правят няколко

дни или

седмици”,

обяснява д-р Дуръчър.

Резултатите сочат, че още първият сеанс помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания при хора с умерено до високо ниво на тревожност.