Броят на хората с проблеми на съня се увеличава при съвременния начин на живот, каза пред  „Фокус“ д-р Славчо Славчев от Фондация „Сън и здраве“ по повод Световния ден на съня – 14 март.

„Нашето ежедневие е доста напрегнато. Ако сравним живота на нашите баби и дядовци и сегашния, разликата е доста голяма и е в тяхна полза. В сегашния живот има много фактори, които ни карат да спим по-малко - Интернет, дискотеки и др. причини, които, особено при младежите, са силно изразени“, коментира д-р Славчев.

По думите му младите хора ще трябва някой ден да изплатят сегашното си недоспиване със сън. „Това време, в което трябва да спят, те работят или се забавляват. Но човек се уврежда, ако не спи достатъчно. Този заем, който ползваме от нашата банка на съня, трябва да се върне. Той се връща само със сън. Когато процесът на нормалния сън, на нормалното време за него и качеството му, са нарушени, се явяват усложнения като прекомерната сънливост. С този начин на живот броят на хората с проблеми със ъня е увеличен“, каза д-р Славчев.